Rabo verwacht druk op graanprijzen AkkerbouwNieuws

Rabo verwacht druk op graanprijzen

De graanprijzen blijven voorlopig onder druk staan door het grote aanbod, de goedkope aardolie en de economische tegenwind in China. Bij tarwe speelt nog mee dat er extra veel concurrentie is op de wereldmarkt.

Argentinië schrapte de exportheffing op tarwe en de peso devalueerde. Door de koersdaling van de roebel kan Rusland tarwe goedkoper aanbieden op de wereldmarkt.

Recordvoorraad tarwe

Ook heeft de wereld een record aan tarwe op voorraad liggen, meldt de Rabobank Agri Commodity Markets Research in een rapport over de grondstoffenmarkt. De Rabo-analisten zien wel dat de Amerikaanse akkerbouwers 7 procent minder wintertarwe hebben gezaaid. India produceert veel minder tarwe door droogte. Maar een stijging van de tarweprijs zit er niet in, vanwege de enorme voorraden.

Naast grote voorraad toename maisteelt verwacht

Ook de maisprijs zakt verder, verwachten de Rabo-analisten. De maisvoorraad in de wereld groeit dit seizoen naar een record. In Zuid-Amerika wordt een goede oogst verwacht. Argentinië schrapte ook de exportheffing op mais. Daardoor telen de akkerbouwers meer mais en komt er meer beschikbaar voor de export. Bovendien gaan Amerikaanse akkerbouwers het areaal dat ze niet hebben ingezaaid met wintertarwe gebruiken voor de maisteelt. Het hangt vooral af van het verloop van het groeiseizoen op het noordelijk halfrond, welke richting de graanprijzen verder op gaan.

Druk op sojaprijs

Ook bij sojabonen verwacht de Rabobank een prijsdruk. Brazilië gaat veel oogsten en Argentinië exporteert meer door een verlaging van de exportheffing. Rabobank verwacht dat China een record aan sojabonen importeert, maar de import staat wel onder druk door de economische tegenwind in China.

Beheer
WP Admin