Akkerbouw

Nieuws 2298 x bekeken 4 reacties

Rabo verwacht druk op graanprijzen

De graanprijzen blijven voorlopig onder druk staan door het grote aanbod, de goedkope aardolie en de economische tegenwind in China. Bij tarwe speelt nog mee dat er extra veel concurrentie is op de wereldmarkt.

Argentinië schrapte de exportheffing op tarwe en de peso devalueerde. Door de koersdaling van de roebel kan Rusland tarwe goedkoper aanbieden op de wereldmarkt.

Recordvoorraad tarwe

Ook heeft de wereld een record aan tarwe op voorraad liggen, meldt de Rabobank Agri Commodity Markets Research in een rapport over de grondstoffenmarkt. De Rabo-analisten zien wel dat de Amerikaanse akkerbouwers 7 procent minder wintertarwe hebben gezaaid. India produceert veel minder tarwe door droogte. Maar een stijging van de tarweprijs zit er niet in, vanwege de enorme voorraden.

Naast grote voorraad toename maisteelt verwacht

Ook de maisprijs zakt verder, verwachten de Rabo-analisten. De maisvoorraad in de wereld groeit dit seizoen naar een record. In Zuid-Amerika wordt een goede oogst verwacht. Argentinië schrapte ook de exportheffing op mais. Daardoor telen de akkerbouwers meer mais en komt er meer beschikbaar voor de export. Bovendien gaan Amerikaanse akkerbouwers het areaal dat ze niet hebben ingezaaid met wintertarwe gebruiken voor de maisteelt. Het hangt vooral af van het verloop van het groeiseizoen op het noordelijk halfrond, welke richting de graanprijzen verder op gaan.

Druk op sojaprijs

Ook bij sojabonen verwacht de Rabobank een prijsdruk. Brazilië gaat veel oogsten en Argentinië exporteert meer door een verlaging van de exportheffing. Rabobank verwacht dat China een record aan sojabonen importeert, maar de import staat wel onder druk door de economische tegenwind in China.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Of. Rusland gaat volgend jaar veel minder oogsten door droogte tijdens het zaaien en door uitwintering. Dat geldt ook voor Ukraine. China en India hebben ook te maken met forse kou en produceren minder tarwe. Zuid Amerika heeft momenteel veel last van overvloedige regen en het zaaiseizoen schuift op zodat een kleine maisoogst aanstaande is. Australie heeft net als Zuid Afrika veel last van droogte en zal veel minder productie hebben. De tarweprijs zal binnenkort snel stijgen en de grote voorraad is net genoeg om dit en volgend jaar te overbruggen.

 • info196

  Ik ben ook altijd blij wanneer bankiers voorspellen dat de graanprijs gaat dalen. Tot op heden stegen de prijzen na zo'n voorspelling binnen een week.............

  tja, bankiers worden op dit punt niet gehinderd door enige kennis van zaken.

 • Noordam2

  ha ha als die analisten, die zich indrukwekkende functienamen aanmeten afgerekend zouden worden op hun prestaties zaten ze nu in een vluchtelingen kamp

 • Noordam2

  beste redactie, nieuw hoeft niet altijd beter te zijn. bij de oude website werden volgens mij veel meer reacties geplaatst met vaan aardige en zinnige discussies. het zoeken is niet gemakkelijker geworden. Ik vind de site een stuk minder interessant. ben benieuwd hoe anderen er over denken

Of registreer je om te kunnen reageren.