Akkerbouw

Nieuws 2330 x bekeken laatste update:25 jan 2016

Pootgoedexport nadert recordniveau

Ondanks allerlei afzetperikelen wijkt de afzet van Nederlands pootgoed in de eerste maanden van het seizoen nauwelijks af van de recorduitvoer die vorig jaar voor de jaarwisseling werd gerealiseerd.

Dat valt op te maken uit de tussenbalans die de Nederlandse Aardappel Organisatie heeft opgemaakt.

Op 31 december 2015 was in totaal 355.617 ton Nederlands pootgoed geëxporteerd. Deze hoeveelheid was nog geen 3.400 ton kleiner dan een jaar eerder rond de jaarwisseling. Daarbij valt op dat deze hoeveelheid exact gelijk is aan de tonnage die op 31-12-2013 was geëxporteerd.

Mooie opsteker

Het uitvoercijfer is een mooie opsteker voor de pootgoedsector na de moeizamere start, vanwege een door het natte weer flink vertraagde oogst. Bovendien hebben bepaalde afnemers van Nederlands pootgoed minder financiële middelen tot hun beschikking, als gevolg van de lage olieprijs.

De afzet naar Algerije begon ondanks de vertraagde start voorspoedig, maar later leverde de levering toch nog problemen op. Desondanks was voor het begin van het nieuwe kalenderjaar al meer dan 70.000 ton pootgoed verscheept. Deze hoeveelheid is 17.000 ton kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook Egypte importeerde minder. Daar staat tegenover dat Marokko dit jaar meer pootgoed afnam.

Opvallend grote export

Opvallend groot is ook de export naar Saoedi-Arabië. De uitvoer naar dit land nam de laatste jaren af, in verband met de beperkingen op watergebruik. Omringende landen verhoogden daarop hun productie. Dit seizoen toont Saoedi-Arabië echter meer kooplust en is de afzet naar dit land weer toegenomen tot meer dan 23.000 ton.

Ook de afzet naar vroege aardappelteeltgebieden in Spanje, Italië en Portugal is dit jaar groter dan vorig seizoen. Daarmee heeft de aflevering binnen de Europese Unie voorlopig een voorsprong genomen van ruim 10.000 ton vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De teller van de export naar EU-landen staat inmiddels op bijna 78.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.