Akkerbouw

Nieuws

Opmars P. brasiliense in pootgoed zet door

De bacterie Pectobacterium carotovorum subs brasiliense (Pcb) komt steeds meer voor in pootaardappelen. Van alle bacteriezieke planten die de keuringsdienst NAK in 2015 onderzocht, bleek 67 procent besmet te zijn met Pcb.

Deze soort kwam tot 2010 vrijwel niet voor in Nederland. De bacterie Dickeya spp (Dic) was tot 2014 nog de belangrijkste erwiniastam. Die vond de NAK vorig jaar in 21% van de zieke planten. De bacteriesoorten Pectobacterium atrosepticum (Pa) en Pectobacterium wasabiae (Pw) scoorden elk een aandeel van rond de 6%.

15% in klasse verlaagd

De NAK verlaagde tijdens de veldkeuring 15% van de pootgoedpercelen in klasse vanwege bacterieziek. Dat is het hoogste in 4 jaar. Sinds 2009 is een dalende tendens zichtbaar in klasseverlagingen door erwinia, wel met jaarlijkse schommelingen. Die tendens is vorig jaar doorbroken, zei Jaap Haak, coördinator keuringen bij de NAK, op de eerste telersvergadering in Espel. "Door de vele regen in juni is meer pootgoed besmet geraakt met bacterieziek."

Of registreer je om te kunnen reageren.