Akkerbouw

Nieuws

Opbrengsten bioteelt blijven achter

De opbrengsten in de biologische akkerbouw in Duitsland zijn de afgelopen jaren verder achterop geraakt bij die van de gangbare teelt. Dat wordt geconstateerd in een rapport van HFFA Research, opgesteld in opdracht van het Industrieverband Agrar (IVA), de belangenbehartiger van de Duitse agrochemische industrie.

In de periode 2011-2014 zijn de bio-opbrengsten gedaald naar 43% van de gangbare opbrengsten. In 2007-2010 waren de opbrengsten van de biotelers gemiddeld nog 45%. Volgens de rapporteurs oogstten de gangbare telers de afgelopen jaren bijvoorbeeld 132% meer tarwe per hectare dan de biotelers, 100% meer gerst en 81% meer koolzaad. Dat is in alle gevallen duidelijk meer dan in de voorafgaande periode.

'Areaalefficiëntie vaak onderbelicht'

V HFFA Research, een instelling van de Humboldt-universiteit in Berlijn, meent dat uit een en ander omgekeerd ook kan worden geconcludeerd dat de bioteelt meer areaal nodig heeft, om net zo veel te kunnen produceren als de gangbare teelt. "In de discussie over de landbouw van de toekomst blijft het aspect van de areaalefficiëntie vaak onderbelicht. Dat is niet terecht", aldus leider Steffen Nolpa van HFFA Research.

Of registreer je om te kunnen reageren.