Akkerbouw

Nieuws 1169 x bekeken

Ook Belgen tevreden over bietencampagne

Ook in België klinken tevreden geluiden over de afgelopen bietencampagne.

De campagne van de Tiense Suikerraffinaderij is vijf dagen eerder afgerond dan gepland, melden Belgische media. Dat komt door het optimaal draaien van de fabrieken met zo'n 13.000 ton verwerkte bieten per dag, vertelt de directeur van de Tiense suikerfabriek, Jan Ingels aan Het Laatste Nieuws. De bietenopbrengst was met ruim 80 ton per hectare goed, het suikergehalte lag rond de 18%.

Ter referentie: in Nederland registreert Suiker Unie een gemiddelde wortelopbrengst van 83,1 ton per hectare en een suikergehalte van 16,7% over campagne 2015. Suiker Unie is tevreden over de suikeropbrengst van 13,9 ton per hectare.

Veel cijfers geeft Ingels niet. Met het oog op de liberalisering van de suikermarkt in 2017 geeft de Tiense Suikerraffinaderij geen exacte productiecijfers vrij.

Resultaten

Op de resultaten van de Belgische bietencampagne wordt ook door Mathieu Vrancken, de voorzitter van de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB), teruggeblikt in ledenblad De Bietplanter. Hij noemt de vlotte zaai in het voorjaar, de droge en zeer warme zomer en een najaar dat de neerslagtekorten aanvulde. De oogst, die goede tot zeer goede opbrengsten gaf, verliep vrijwel probleemloos.

"De Belgische suikerbiettelers hebben opnieuw bewezen dat ze tot de top van Europa behoren", concludeert Vrancken. "Het grote minpunt in deze oefening is de suikerprijs die op een te laag niveau blijft hangen. We hebben beide nodig om van een goede campagne te kunnen spreken: een goede bietenprijs met voldoende hoge opbrengsten."

Of registreer je om te kunnen reageren.