Akkerbouw

Nieuws

Omslag naar tekort op suikermarkt

De suikermarkt komt in 2015/16 uit op een geschat productietekort van 3,5 miljoen ton. Hiermee is een einde gekomen aan de prijsval die in 2010 is ingezet.

Dat schets ABN Amro in de nieuwste Softs Monitor.

Einde quotering en El Niño

Bij een gemiddelde consumptiegroei van 2% kan het tekort in 2016/17 verder oplopen tot 6 miljoen ton. Daarbij is rekening gehouden met het afschaffen van de Europese productiequota in september 2017. Droog weer als gevolg van weerfenomeen El Niño kan een verdere daling van de productie veroorzaken in Azië. Daarentegen kan meer regenval in Brazilië de groei van nieuwe aanplant bevorderen. De zwakke Braziliaanse reaal blijft de prijs drukken.

ABN Amro verwacht een prijsstijging van ruim 15% in 2016, waarmee het prijsniveau nog steeds relatief laag is.

Of registreer je om te kunnen reageren.