Akkerbouw

Nieuws 1456 x bekeken

Koolzaad zakt met olie mee

De koolzaadprijs staat onder druk. Het eerstaflopende contract (februari) op de termijnmarkt in Parijs sloot maandag op €358. De prijs zakte naar het laagste niveau in vier maanden.

De notering van sojabonen laat een klein herstel zien sinds het begin van dit jaar. Toen noteerde het eerstaflopende contract (maart) in Chicago $8,56 per bushel (€289 per ton). Dat was de laagste prijs die ooit voor dit contract is betaald in Chicago. Maandag sloot het maartcontract op $8,79 (€297 per ton). Het is een kleine verhoging. Het maartcontract noteerde een half jaar geleden boven de $10 (€337 per ton).

Oliezaad

Oliezaden als koolzaad en sojabonen worden steeds goedkoper, doordat de olieprijs daalt. Aardolie is sinds 2003 niet zo goedkoop geweest. En de economie van China draait steeds stroever. Dat land is verreweg de grootste importeur van sojabonen en heeft minder nodig. Het leidt tot onzekerheid in de markt. Maandag verwisselden 8.579 februaricontracten voor koolzaad van eigenaar in Parijs. Meestal blijft het aantal verhandelde februaricontracten onder de zevenduizend.

Sojacomplex

Het sojacomplex (bonen, olie en schroot) komt nog meer onder druk te staan door maatregelen van Argentinië. De regering verlaagde vorige maand de exportheffingen op sojabonen, waardoor export goedkoper wordt. De overheid schrapt nu de importheffingen op sojabonen uit de buurlanden Brazilië en Paraguay. De Argentijnse oliemolens benutten slechts 70% van hun capaciteit. Door de aanvoer van goedkopere bonen kan dit stijgen. Argentinië is de grootste exporteur ter wereld van sojaolie en sojaschroot (het restant dat overblijft als de olie uit de boon is geperst).

Prognose: rustige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.