Akkerbouw

Nieuws 1592 x bekeken

ISAAA: succesvolle test GMO-aardappel

In de eerste veldproef met genetisch gemodificeerde (GMO) aardappelen in Oeganda, waren geen bespuitingen nodig tegen phytophthora. De aardappelen waren met behulp van cisgenese (soorteigen genen) resistent gemaakt tegen de aardappelziekte.

De veldproef is uitgevoerd tussen oktober 2015 en januari dit jaar, meldt de International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA), een organisatie die de toepassing van biotechnologie propageert.

De veldproef is uitgevoerd door het Kachwekano Zonal Agricultural Research and Development Institute (Kazardi). Er zijn twaalf GMO-variëteiten van de rassen Désirée en Victoria getest. Die waren afkomstig van het internationale aardappelinstituut CIP in Peru. In de aardappelen zijn drie resistentie genen gestapeld.

Het is volgens het ISAAA voor het eerst dat GMO-aardappelen zijn getest in Oeganda. De verliezen door phytophthora kunnen oplopen tot 60%. Gemiddeld bedraagt de opbrengstderving 10% tot 25%. Oeganda telt zo'n 300.000 aardappeltelers, die het gewas voor een deel gebruiken voor hun eigen huishouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.