Akkerbouw

Nieuws

Hennep krijgt vergroeningsfactor 0,3

Het henneppakket krijgt in de vergroening een wegingsfactor van 0,3. Nederland had Brussel om een wegingsfactor van 0,7 gevraagd, zoals luzerne en veldbonen al hebben.

De Europese Commissie wil dat Nederland dan met wetenschappelijk onderzoek onderbouwt dat hennep een duurzame grondstof is. Dat kost zoveel tijd dat het henneppakket dit jaar niet kan ingaan. Daarom accepteert Nederland een wegingsfactor van 0,3. Dat is gelijk aan die van vanggewassen.

EA-gewas

Akkerbouwers moeten vanaf vorig jaar 5 procent van hun areaal inrichten als ecologisch aandachtsgebied (EA), de zogenoemde vergroening. In 2015 was hennep geen EA-gewas. Dat verandert in 2016, maar dan mag de teler onder andere geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, de hennep mag niet zijn geteeld op een perceel waar vorig jaar ook hennep stond en de teler moet een contract afsluiten met een verwerker. De Vereniging voor Vlas en Hennep verwacht dat de certificering van het henneppakket in februari is geregeld.

Vergroeningsgewas

De aanwijzing van hennep als vergroeningsgewas heeft een geschiedenis, zegt secretaris David Kasse van Vlasenhennep.nl. "Voorheen kregen telers van vlas en hennep subsidie, omdat het duurzame grondstoffen zijn. Die hectaresteun is vervallen in het nieuwe EU-landbouwbeleid. Een gewas kan alleen meetellen voor de vergroening als het duurzaam wordt geteeld. Dat is bij hennep gemakkelijk, omdat het gewas geen gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft. Vlas kan moeilijk zonder gewasbescherming worden geteeld. Daarom hebben we gepleit voor het aanwijzen van hennep als vergroeningsgewas." Directeur Albert Dun van hennepverwerker Dun Agro kan leven met een wegingsfactor van 0,3. "We hopen zo grotere arealen per bedrijf te kunnen oogsten."

Of registreer je om te kunnen reageren.