Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Farm Frites halveert lengtekorting binnen ras

Aardappelverwerker Farm Frites in Oudenhoorn halveert de lengtekorting in zijn leveringscontracten voor 2016.

Volgens inkoopmanager Walter van Stee hebben telers nauwelijks invloed op de lengte van hun aardappelen, nadat ze eenmaal een ras hebben gekozen. "Het effect van een financiële prikkel op lengte is dan klein."

Lange frites

Fritesfabrieken hebben belang bij lange aardappel, aangezien daar lange frites uit gemaakt kunnen worden die in de markt meer opbrengen. Van Stee wijst er dan ook op dat het systeem van een hogere prijs voor fritesaardappelrassen die gemiddeld langere aardappelen leveren, wel volledig overeind blijft. De afbouw van de lengtekorting geldt binnen de rassen.

Voor het overige, laat Van de stee weten, blijven de leveringsvoorwaarden en prijs gelijk aan die van vorig jaar. Voor Innovator geleverd in week 13 gold een basisprijs van  €126 per ton, voor Fontane was dat €115 per ton.

Opbrengstverwachting lager dan uiteindelijke oogst

De markt geeft geen aanleiding om de prijs te verhogen of te verlagen. Het vorige teeltseizoen werd getekend door weersextremen, waardoor de opbrengstverwachting aanvankelijk lager was dan de oogst die uiteindelijk de markt op kwam. Daardoor kan Farm Frites de prijs nu handhaven.

Eén reactie

  • info36

    Als je een ondernemer bent zet je daar in ieder geval je handtekening niet onder. Onder kostprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.