Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

FDA vindt Amerikaanse GMO-aardappel veilig

De Amerikaanse voedselautoriteit FDA vindt een nieuwe genetisch gemodificeerde aardappel veilig voor mens en milieu. De Food and Drug Administration concludeert dat uit onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van aardappelverwerker J.R. Simplot.

De verwerker heeft de aardappel via genetische modificatie resistent gemaakt tegen phytophthora. Simplot kan de registratie van de aardappel Innate nu afronden bij het Amerikaanse milieubureau Environmental Protection Agency (EPA). Het Amerikaanse landbouwministerie USDA had de aardappel vorig jaar een teelttoelating gegeven. Simplot verwacht dat de aardappel in 2017 op de markt komt.

Phytophthora-resistent en minder acrylamide-productie

De aardappel is niet alleen resistent gemaakt tegen phytophthora. De aardappel produceert ook veel minder van het kankerverwekkende acrylamide als het product te heet wordt gebakken. Ook heeft de aardappel minder last van stootblauw en de aardappel kan langer worden bewaard bij lagere temperaturen.

De nieuwe eigenschappen zijn via cisgenese ingebouwd met genen uit andere aardappelrassen en wilde aardappelen, meldt Simplot. De verwerker stelt dat telers 25% tot 45% minder phytophthoramiddelen hoeven te gebruiken om de ziekte onder de duim te houden. Dit maakt de teelt goedkoper, waardoor de verwerker met een lagere kostprijs aardappelproducten kan produceren. De Amerikaanse verwerkers zijn de grootste concurrenten voor die in Europa.

McDonald's wil geen GMO-aardappelen

Simplot heeft al GMO-aardappelen vermarkt, maar in die eerste generatie Innate-aardappelen ontbrak nog de resistentie tegen phytophthora. Deze GMO-aardappelen zijn vorig jaar geteeld in de VS op ruim 800 hectare, in vooral Idaho en Wisconsin.

Sommige Amerikaanse voedselbedrijven hebben echter te kennen gegeven geen GMO-aardappelen te willen, zoals fastfoodbedrijf McDonald's. Andere voedingsbedrijven overwegen een apart GMO-label te hangen aan voedsel met genetisch gemodificeerde grondstoffen, zoals supermarktketen Whole Foods Market.

Eén reactie

  • agratax(1)

    Gezien de opmerking "Een reductie aan fytoftora bestrijdingsmiddelen" kan ik concluderen, dat er geen sprake is van een totale resistentie tegen de schimmel. Als we de ervaring uit de Tarweteelt m.b.t. de bruineroest in ogenschouw nemen, staat ons bij de fytoftora op termijn een resistentie doorbraak te wachten. Dit betekent een eindeloze race waarbij de schimmel ons steeds een stap voor is. Wij kunnen immers pas reageren als de kwaal de kop steekt. Ik zou dan ook zeggen laat de Amerikanen eerst maar eens aantonen dat deze resistentie voor goed is, alvorens onszelf rijk te rekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.