Akkerbouw

Nieuws 1642 x bekeken

Exportvolume aardappelen bijna gelijk aan 2014

De aardappelexport lag in december 2015 op vrijwel hetzelfde niveau als dezelfde maand een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

De totale hoeveelheid consumptie- en industrieaardappelen die dit seizoen zijn uitgevoerd komt uit op 338.377 ton. Dat is 32.926 ton minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het verschil komt met name doordat Azië en Afrika in de maanden juni t/m december respectievelijk 17.716 ton en 11.566 ton minder hebben geïmporteerd.

De kans wordt steeds kleiner om de misgelopen uitvoer naar Afrika in te lopen, nu de grens van Senegal eind januari gesloten wordt voor een onbepaalde periode. Het land sluit de poort om de eigen oogst te bevorderen op de markt.

België is de grootste afnemer in december; 41% van de totale uitvoer gaat naar de zuiderburen. In totaal heeft het land 141.679 ton geïmporteerd. Ten opzichte van november 2015 heeft België 9,7 procent meer aardappelen geïmporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.