Akkerbouw

Nieuws 2448 x bekeken 2 reacties

Chinese beurscrisis duwt graan- en sojaprijzen weer omlaag

De graan- en sojaprijzen daalden donderdag weer op de termijnmarkten in Chicago en Parijs door de beurscrisis in China. De handel in aandelen werd donderdag stil gelegd op de beurzen in China vanwege scherpe koersdalingen.

Ook maandag kende China een beurcrash. En ook toen daalden de prijzen voor graan en soja. Die stegen weer enigszins op dinsdag en woensdag, maar zakten donderdag zelfs onder het niveau van maandag.

Op de termijnmarkt in Parijs zakte het tarwecontract voor levering in maart 2016 donderdag tijdens de handelsdag onder de €170 per ton. Dat is de laagste prijs ooit betaald voor het maartcontract, dat op dit moment het meest verhandelde tarwecontract is in Parijs. Het maartcontract voor mais zakte in Parijs tijdens de handelsdag naar €157,50. Dat is de laagste prijs in bijna 2,5 jaar.

Chinese beurscrisis

Ook op de termijnmarkt in Chicago hadden de graan- en sojaprijzen last van de Chinese beurscrisis. Daar daalden de prijzen voor mais en tarwe onder het niveau van maandag. De prijzen voor de maartcontracten voor tarwe en mais, ook in Chicago de meest verhandelde contracten, zakten naar de laagste niveaus die ooit voor deze contracten zijn betaald. De sojanotering daalt naar het laagste niveau in bijna twee maanden.

Grondstoffen

China importeert veel soja en graan. Als de Chinese economie slechter draait, zijn minder grondstoffen nodig. De sojaprijs staat al langer onder druk doordat de economische groei in China tegenvalt. China importeert bijna een kwart van de totale wereldproductie aan sojabonen.

Suikerprijs

Opvallend genoeg stijgt de suikerprijs op de termijnmarkt in Londen. Het maartcontract steeg donderdag naar $430 per ton witsuiker., terwijl China verreweg de grootste suikerimporteur in de wereld is. Vorig seizoen importeerde China 5,5 miljoen ton suiker. Dat is 10 procent van de totale wereldhandel. De suikerprijs heeft last van de economische storm in China. Maar dat wordt meer dan gecompenseerd doordat regen in Brazilië de oogst van suikerriet vertraagt. Bovendien verwachten analisten lagere suikerproducties in India, Thailand en Zuid-Afrika. Deze drie landen produceren een kwart van alle suiker in de wereld.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Tarwe- en maisprijs dalen en suikerprijs stijgt. Alle drie de landbouwproducten worden veel gekocht door de Chinezen dus bovenstaande argumenten gaan niet op. Beursdaling is geen schuldige. Soms moet je accepteren dat er geen argumenten zijn. Artikelen vullen alleen voor het vullen heeft geen zin.

  • ahmlemmens

    Precies

Of registreer je om te kunnen reageren.