Akkerbouw

Nieuws 981 x bekeken

China worstelt met toelating GMO-gewassen

Het enige grote GMO-gewas in China is katoen. De toelating van GMO-gewassen en grondstoffen verloopt moeizaam. De overheid wil dat veranderen.

China en de EU lijken op elkaar wat betreft de houding tegenover genetisch gemodificeerde gewassen (GMO). De EU en China importeren grote hoeveelheden agrarische grondstoffen, waarvan het DNA kunstmatig is gewijzigd. Maar de teelt van GMO-gewassen voor voer of voeding komt niet van de grond, niet in de EU en niet in China.

GMO

Toch staat China op de zesde plaats wat betreft GMO-gewassen met een oppervlakte van 3,9 miljoen hectare. Maar dat betreft vrijwel alleen katoen. China kent ook teelttoelatingen voor genetisch gemodificeerde tomaat, zoete peper, petunia, populier en papaja. Maar daar is geen afzet voor. Een belangrijke reden is de argwaan onder consumenten over GMO-voedsel. Volgens de Chinese overheid zijn veel mensen onwetend over genetische modificatie. Daarom start de overheid een voorlichtingscampagne. Ook wil de overheid de toelatingsprocedure van de teelt van GMO-gewassen versnellen, meldt de Amerikaanse landbouwraad in Peking.

Transgene Bt-mais

De landbouwraad verwacht dat de eerste transgene mais van Chinese makelij binnen vijf jaar op de markt verschijnt. De Chinese veredelingsbedrijven Da Bei Nong en Origin hebben hun veldproeven afgerond met transgene Bt-mais, die via genetische modificatie resistent is gemaakt tegen insecten. De toelatingsprocedure om de Bt-mais te mogen telen duurt maximaal vijf jaar.

Maar verder gaat de overheid niet erg voortvarend te werk, blijkt uit het rapport. China teelt alleen transgeen katoen en een beetje papaja. Ook het verlenen van toelatingen voor de import van GMO-grondstoffen loopt stroef. Vorig jaar is geen enkele importvergunning afgegeven. De laatste dateert van december 2014. Dit is een groot nadeel voor akkerbouwers in de VS, meldt de Amerikaanse landbouwraad. Die telen niet de nieuwste GMO-variëteiten, maar alleen degene die China binnen mogen. Dat belemmert de ontwikkeling van nieuwe variëteiten, stelt de landbouwraad. Dat is nadelig voor de VS, aangezien het gros van de GMO-gewassen daar worden ontwikkeld.

Teelttoelatingen

China remt bewust teelttoelatingen van GMO-gewassen. De overheid steekt geld in de ontwikkeling van nieuwe GMO-gewassen. Als die op de markt komen, moeten ze geen hinder ondervinden van buitenlandse variëteiten die al op de akkers groeien. De Amerikaanse landbouwraad vindt dat echter onzin. Bij de transgene katoen is dat ook niet gebeurd. Na de teelttoelating domineerden Amerikaanse veredelingsbedrijven de markt voor transgeen katoenzaad. Die is nu grotendeels overgenomen door Chinese zaadbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.