Akkerbouw

Nieuws 1182 x bekeken 1 reactie

China laat graanprijzen over aan vrije markt

China laat de regulering van de graanprijzen los. De graanprijzen worden voortaan bepaald door vraag en aanbod.

Dat meldt de Financial Times op basis van bronnen binnen de overheid.

Strategische voorraden

China koopt al jaren graan op van telers om strategische voorraden op te bouwen. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ligt er 87 miljoen ton tarwe op voorraad. Dat is genoeg om 74 procent van het jaarverbruik te overbruggen. De maisvoorraad bedraagt 113 miljoen ton. Dat is 53 procent van het jaarverbruik. Blijkbaar vindt de overheid dat genoeg graan in opslag ligt en wordt de prijsvorming voortaan overgelaten aan de vrije markt.

China gaat minder graan importeren

De hoge prijzen die de overheid voor het graan betaalde, was een vorm van subsidie aan de boeren. Maar de graanverwerkers gebruikten liever goedkoper importgraan, waardoor de staatsvoorraden snel groeiden. De overheid betaalde een hogere prijs dan de marktprijs. Nu de economie slechter draait, lopen de staatsinkomsten terug. Het is onduidelijk wanneer de staat de graanprijzen dereguleert. De verwachting is dat China dan minder graan gaat importeren.

Eén reactie

  • farmerbn

    Dus de overheid kocht duur inlands graan en de handel goedkoper graan uit het buitenland. Hierdoor groeide de voorraad van de overheid zodanig dat er nu genoeg voorraad is. Die overheid gaat nu minder (aan hun eigen boeren) betalen voor het graan. Als de lokale productie daardoor evenredig daalt, blijft de handel evenveel in het buitenland kopen. Tenzij de lokale prijs zoveel zakt dat import te duur wordt. Is de Chinese kostprijs lager dan op de wereldmarkt?

Of registreer je om te kunnen reageren.