Akkerbouw

Nieuws 1169 x bekeken

Britse bietenoogst veel kleiner

De Britse suikerbietenoogst komt dit seizoen uit op iets minder dan 1 miljoen ton. Dat is 450.000 ton ofwel ruim 30 procent minder dan vorig jaar.

Dat heeft het moederbedrijf van British Sugar, Associated British Foods (ABF), meegedeeld in een bericht aan de beurs.

De oogst ligt zo veel lager omdat British Sugar de telers er, vanwege de overschotten op de wereldmarkt, bewust toe heeft aangezet minder bieten te zaaien. Bovendien ligt de opbrengst per hectare na het meer dan uitstekend verlopen seizoen 2014/2015 nu weer op een meer normaal niveau. In Spanje komt de campagne van dochterbedrijf Azucarera met 440.000 ton wel 10 procent hoger uit.

Suikerprijzen trekken aan

ABF signaleert ook dat de suikerprijzen wat aantrekken, zeker nu 2015/2016 het eerste seizoen in vijf jaar lijkt te worden met een wereldwijd tekort aan suiker. Omdat de meeste contracten voor het lopende jaar al zijn afgesloten, zal dat dit jaar nog niet leiden tot een werkelijke verbetering van de winstgevendheid van de Europese suikeractiviteiten van ABF. Wel is er 'toenemend bewijs dat de suikerprijzen na het verdwijnen van de EU-quota volgend jaar zullen stabiliseren'.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van ABF in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.