Akkerbouw

Nieuws

Brazilië wil onderzoek naar dumping frites

Brazilië beschuldigt bedrijven uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland ervan voorgebakken frites onder de marktprijs te verkopen op de Braziliaanse markt.

Door de verkoop van voorgebakken frites onder de marktprijs zou oneerlijke concurrentie ontstaan en schade worden toegebracht aan de nationale industrie. Op verzoek van het Braziliaanse fritesbedrijf Bem Brasil Alimentos Ltda. heeft het Braziliaanse ministerie van industrie, ontwikkeling en buitenlandse handel bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een onderzoek aangevraagd naar dumping van frites.

McCain en Farm Frites grote leveranciers

De consumptie van voorgebakken frites in Brazilië bedraagt ruim 320.000 ton per jaar. Op de Braziliaanse markt van voorgebakken frites heeft McCain een belangrijk marktaandeel. Vroeger werd er geëxporteerd vanuit Canada maar sinds 1996 heeft deze firma een eigen productiecentrum in Argentinië.

Ook het Nederlandse bedrijf Farm Frites heeft een fritesfabriek in Argentinië en exporteert vanuit dat land een groot deel van de productie naar Brazilië. Ook Nederlandse en Belgische bedrijven zijn grote leveranciers.

Invoerbelasting Europese frites van 14% naar 25%

Om de invoer uit Europa af te remmen heeft Brazilië in 2012 de invoerbelasting op Europese frites verhoogt van 14% naar 25%. Ondanks deze invoerheffing en de hogere vrachtkosten is een kilo Nederlandse frites nog steeds goedkoper dan de Braziliaanse.

Of registreer je om te kunnen reageren.