Akkerbouw

Nieuws

Brazilië onderzoekt dumping Europese frites

Brazilië start een onderzoek naar het dumpen van diepvriesfrites uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dat gebeurt na een klacht van de Braziliaanse aardappelverwerker Bem Brasil Alimentados, meldt Boerenbusiness.

Het onderzoek kan gevolgen hebben voor de Europese aardappelverwerkers, aangezien Brazilië een belangrijke afzetmarkt is.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) kent een antidumpingprocedure. Een land kan die instellen als het vermoedt dat de verkoopprijs van de producten in dat land lager zijn dan de verkoopprijs in het land van oorsprong.

Prijzen 18 tot 41% lager

Volgens Brazilië zijn de prijzen die de Europese aardappelverwerkers tussen juli 2014 en juni 2015 hanteerden 18 tot 41% lager dan de prijzen waarvoor ze producten aan Groot-Brittannië hebben verkocht. Voor België zou het gaan om 24,8%. De Braziliaanse overheid baseert zich op Eurostat-cijfers.

Bijna alle fritesproducenten in de vier Europese landen zijn betrokken bij het onderzoek. Nederland is de grootste exporteur van aardappelproducten vanuit Europa naar Brazilië, België is de tweede.

Of registreer je om te kunnen reageren.