Akkerbouw

Nieuws 1553 x bekeken

Bio-innovatieprijs voor chemieloze uienteelt

Maatschap Twisk is uitgeroepen tot winnaar van de Ekoland innovatieprijs biologische landbouw 2016. Volgens de jury kiest de maatschap, bestaande uit de biologische telers Sjaak Twisk en Aga Sulik, voor biodiversiteit boven steriliteit.

"Maatschap Twisk laat zien dat je uitstekend uien kunt telen en bewaren zonder chemicaliën en is daarmee een kompasbedrijf voor andere uienteeltbedrijven", aldus de jury. De jury heeft zich verder laten overtuigen door het totaal van de door Sjaak Twisk ontwikkelde effectieve ontsmettingstechniek voor uien met hete lucht, het lef om daar grote investeringen in te doen en het ondersteunen van jonge ondernemers.

De tweede prijs ging naar de Fruittuin van West in Amsterdam voor het 'duurzame concept dat goed is doordacht en op speelse wijze uitgevoerd'. De derde prijs was voor Huiberts Bloembollen in Sint Maartensvlotbrug, omdat hun vernieuwende aanpak volgens de jury natuur en veel biodiversiteit biedt aan de teelt van bloembollen. De aanpak zou perspectief bieden voor zowel de biologische als gangbare teelt van bollen. "John en Johanna produceren bloembollen waar je blij van wordt", aldus de jury.

Of registreer je om te kunnen reageren.