Akkerbouw

Nieuws 2033 x bekeken

Alternaria ongevoeliger voor Signum

De schimmel Alternaria solani wordt steeds ongevoeliger voor het fungicide Signum. Dat vertelde Jan-Eric Geersing, productmanager bij Cebeco Agrochemie afgelopen maandag op een gewasbeschermingsmiddelenbijeenkomst van Agrifirm, in Emmeloord.

Uit monitoring blijkt volgens Geersing dat in de Benelux de alternariaschimmel nu verminderd gevoelig is voor de actieve stof boscalid, een van de ingrediënten van Signum. Boscalid is een zogenoemde eerste generatie SDHI. SDHI's zijn gevoelig voor resistentievorming, net als bijvoorbeeld strobilurines. Ook de strobilurines azoxystrobine en pyraclostrobine zijn volgens de monitoring minder gevoelig tegen de alternariaschimmel.

Azoxystrobine is het ingrediënt van de alternariafungiciden Mirado en Amistar en pyraclostrobine is eveneens een ingrediënt van Signum. Beide ingrediënten van Signum hebben dus last van verminderde gevoeligheid. Met de triazool difenoconazool, ingrediënt van het alternariamiddel Narita, is nog niks aan de hand, maar omdat deze ook risico kan lopen, moet juist hiermee worden afgewisseld.

Resistentiemanagement

Signum en Amistar zijn nog steeds sterke middelen tegen Alternaria. Om nog lang van deze middelen gebruik te kunnen maken, is resistentiemanagement belangrijk, betoogt Geersing. Dat betekent het afwisselen van middelen met verschillende werkingsprincipes.

Is er grote kans op voorkomen van Alternaria, dan adviseert Geersing op spuittijdstippen T4, T5 en T6, en bloc het fungicide Carial Star, wat in feite het sterkste phytophthorafungicide Revus is, met daaraan toegevoegd difenoconazool die ook in Narita zit. In het middenblok kan dan worden gespoten met een mix van Canvas en Valbon. Canvas is sterk tegen knol-phytophthora en de mancozeb in Valbon geeft alternariawerking en is niet gevoelig voor resistentie.

Tijdens het inzetten van deze fungicidenmix kan halverwege tot tweederde van de bloei worden begonnen met de toevoeging van tweemaal Signum of Mirado/Amistar en daarna meerdere malen Narita. Zowel de voorafgaande bespuiting met Carial Star als de onderliggende bespuiting met Valbon, beschermen middelen zoals Signum en Amistar tegen resistentie en geven het de maximale werking.

Of registreer je om te kunnen reageren.