Akkerbouw

Nieuws

Aardappelindustrie België wil verplichte aanpak knolcyperus

De Belgische aardappelverwerkers overwegen de bestrijding van knolcyperus op te nemen in de leveringsvoorwaarden. De industrie vreest dat steeds meer akkers ongeschikt worden voor de aardappelteelt, vanwege het hardnekkige onkruid.

Volgens agronoom Luc Rooryck van aardappelverwerker Lutosa is inmiddels 10% van de akkers in België besmet met knolcyperus. "Het onkruid vormt heel veel knolletjes in de grond. Die gaan gemakkelijk met grond mee en verspreiden zich via trekkers en machines naar andere percelen. Binnen de brancheorganisatie Belgapom wordt daarom gesproken over het opnemen van bestrijdingsmaatregelen in de leveringsvoorwaarden van aardappelen, om de opmars van knolcyperus tegen te gaan", zei Rooryck op de aardappeldag in Oudenaarde van het Belgische onderzoeksinstituut PCA.

'Geen effectieve bestrijding mogelijk'

Knolcyperus is geen quarantaineorganisme meer, zegt Rooryck. "Er is geen effectieve bestrijding mogelijk. België kent geen teeltverboden als een perceel besmet raakt, in tegenstelling tot Nederland."

In Nederland mogen op besmette percelen geen akkerbouwgewassen, tuinbouwgewassen, maïs en graszoden worden geteeld. Daarnaast moet de teler de knolcyperus vernietigen en verspreiding tegengaan. Bovendien gelden maatregelen voor het gewas dat op het veld staat, op het moment dat de knolcyperus wordt aangetroffen. De NAK kreeg vorig jaar tot oktober 140 nieuwe meldingen van knolcyperus. Op 403 percelen in Nederland geldt een teeltverbod.

Meeste zware besmettingen in Vlaanderen

In België geldt alleen een meldingsplicht, maar die wordt slecht nageleefd. Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) komen de meeste zware besmettingen voor in Vlaanderen. Door het ontbreken van gegevens, weet de FAVV niet exact waar de percelen liggen. Het FAVV constateert dat de meldingsplicht onvoldoende werkt om verspreiding van knolcyperus in België te stoppen.

Rooryck raadt aardappeltelers aan ook alert te zijn op andere onkruiden. "We zien wel eens doornappel staan in aardappelpercelen. De bessen van doornappel zijn giftig. Als we in een partij aardappelen doornappelbesjes vinden, wordt de partij afgekeurd. Telers moeten alert zijn op gevaarlijke onkruiden."

Of registreer je om te kunnen reageren.