Akkerbouw

Nieuws

ABN Amro: kentering op suikermarkt

De suikerprijs daalde op de termijnmarkt in New York (contract no 11) in de eerste handelsweken van het jaar met 11%. Dat kwam door onrust op de aandelenmarkten in China en de daling van de olieprijs, maar ABN Amro verwacht een kentering op de suikermarkt.

Na vijf jaar van overschotten, rekent de bank dit seizoen 2015/2016 op een tekort van 3,5 miljoen ton suiker. Volgend seizoen loopt het verschil tussen productie en verbruik op naar 6 miljoen ton. ABN Amro verwacht dat het no 11 contract in New York dit jaar gemiddeld 15,40 dollarcent per pond (€314 per ton ruwe suiker) zal noteren. Dat is ruim 15% meer dan het gemiddelde in 2015.

Suikerprijs

In 2010 piekte de suikerprijs op 32,12 dollarcent per pond (€654 per ton), zegt sectoreconoom Frank Rijkers. "In vijf jaar daalde de prijs met ongeveer 60%. De wereld bouwde de afgelopen vijf seizoenen enorme voorraden op. Die remmen de prijsstijging. De prijs blijft nog relatief laag, maar we zitten wel in een oplopende marktverwachting."

Rijkers schrijft dat toe aan de consumptie. "Die groeit jaarlijks 2% door bevolkingstoename en economische groei. De economische tegenwind in met name de opkomende markten zorgt niet direct voor een negatieve correctie op de suikerconsumptie. De groei komt niet alleen uit opkomende markten, maar ook uit de gevestigde. Wij verwachten de komende jaren nog altijd een economische groei van ruim 3% in de wereldeconomie. Daarnaast stijgt de vraag naar suiker vanwege allerlei extra toepassingen in bioethanol en bioplastics."

Suikerconsumptie

Toch ziet Rijkers ook een afname van de consumptie van suikerrijke producten als frisdrank en snoep, vooral in westerse landen. "Deze druk komt voort uit discussies rondom overgewicht en ongezonde levensstijl. Het effect hiervan is naar schatting kleiner dan de consumptiegroei in andere industrieën en in andere landen."

Of registreer je om te kunnen reageren.