Akkerbouw

Nieuws 2994 x bekeken 2 reacties

'Zout in grond kost 30 procent opbrengst bij aardappel'

Nieuw Namen – Zout in de grond kost gemiddeld 30 procent opbrengst bij aardappelen. De opbrengstderving kan variëren van 10 tot 60 procent en is sterk afhankelijk van het zoutgehalte. Het zout heeft weinig invloed op de kwaliteit van de aardappelen.

Veredelings- en handelsbedrijf Meijer startte in 2009 een zoektocht naar aardappelen die bestand zijn tegen zout in de bodem. In het Zeeuwse Nieuw Namen ligt een proefveld. Het project wordt mede gefinancierd door de provincie Zeeland en het Deltafonds.

25 rassen getest

Meijer heeft in die zes jaar ongeveer 25 bestaande aardappelrassen getest, zegt R&D-manager Guus Heselmans. "Het tafelaardappelras Melody blijkt het meest tolerant voor zout water. Ook de tafelaardappelrassen Musica en Jazzy doen het goed op zoute grond. Maar er zijn ook rassen die een sterke opbrengstreductie laten zien. We hebben ook onderzoek gedaan in Egypte op grond met veel zout en daar liep de reductie op tot 80 tot 90 procent."

Veel zoekwerk nodig

Volgens Heselmans is het zoeken naar zouttolerante aardappelen lastig. "We weten niet precies wat er gebeurt rondom de wortels als daar zout zit. Ook is nog veel zoekwerk nodig om de genen op te sporen die de zouttolerantie beïnvloeden."

Uiteindelijk naar praktijkadvies

Meijer testte tot nu toe bestaande aardappelrassen. Het kweekbedrijf heeft ook een proef aangelegd met een groot aantal kruisingen tussen rassen die meer of minder zouttolerant zijn, zegt Heselmans. "We willen zo te weten komen of we gericht op zouttolerantie kunnen veredelen. Uiteindelijk willen we een praktijkadvies kunnen geven, welke rassen geschikt zijn op grond met een bepaald zoutgehalte."

Steeds meer grond verzilt

Heselmans vindt het onderzoek naar zouttolerantie van belang. "Steeds meer landbouwgrond in de wereld verzilt. Bovendien kan er een relatie zijn tussen zouttolerantie en de mate waarin een plant bestand is tegen droogte of een andere stressfactor."

Laatste reacties

  • agratax2

    Wat zou er gebeuren als de opbrengst van gegroeid op ziltegrond weer wordt uitgepoot? Zou deze generatie beter gestand zijn tegen de zilte bodem?

  • Jan-Zonderland

    Genetisch manipuleren ! Oh nee dat mag niet. Nou ja dan maar geen eten vandaag.

Of registreer je om te kunnen reageren.