Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Zachte tarwe VS van slechte kwaliteit

Washington – De kwaliteit van zachte wintertarwe in de Verenigde Staten valt tegen door de vele regen die is gevallen. De US Wheat Associates raadt kopers aan goed te controleren of de tarwe voldoet aan de specificaties die ze vragen, meldt nieuwssite Agrimoney.

De US Wheat Associates promoot Amerikaanse tarwe in het buitenland.

Kleinste oogst in vijf jaar

De VS oogstte dit jaar 10,6 miljoen ton zachte wintertarwe (soft red winter wheat). Dat is bijna 15 procent minder dan vorig jaar en de kleinste oogst in vijf jaar. Dat komt niet alleen door het kleinere areaal. De hectareopbrengsten vielen tegen door de regen.

Hoge DON-gehaltes

Dat tast ook de kwaliteit aan, blijkt nu. De DON-gehaltes zijn erg hoog. Ook is sprake van schot. Het hectolitergewicht komt gemiddeld op 75 kilo. Dat is de laagste score in meer dan twintig jaar. Dat geldt ook voor het valgetal en het aandeel aangetaste korrels.

Laatste reacties

  • info36

    Ik heb de laatste maanden niets anders gelezen dan dat de tarwe zo goed was daar.

  • agratax2

    @info36. Dat kan kloppen. Het DON probleem doet zich pas voor bij afrijping en bewaring. Als de USA een regen periode hebben gehad voor en/of tijdens de oogst, dan zal fusarium zich blijven vermeerderen en DON vormen. DON wil je niet in je tarwe hebben vanwege de giftigheid van dit product.

Of registreer je om te kunnen reageren.