Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

'Werkelijke zaaidatum vanggewas moet gelden'

Den Haag – De overheid moet soepel omgaan met de zaaidatum van vanggewassen. Dat vindt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

Want de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) communiceerde veel te laat dat akkerbouwers een nieuwe zaaidatum moeten doorgeven als die afwijkt van de datum in de Gecombineerde Opgave.

Vanggewas minimaal tien weken op het land

Akkerbouwers gaven eerder dit jaar aan in de Gecombineerde Opgave welke vanggewassen ze wanneer zouden zaaien om te voldoen aan de vergroeningseis. De werkelijke zaaidatum wijkt daar vaak vanaf. RVO.nl meldde eind augustus dat akkerbouwers de nieuwe datum moeten doorgeven. Het vanggewas moet minimaal tien weken op het land staan. Die periode gaat pas in als de nieuwe datum bekend is bij RVO.nl.

'Veel akkerbouwers hadden al gezaaid'

NAV-voorzitter Teun de Jong vindt dit onredelijk. "RVO.nl communiceerde dit niet duidelijk en veel te laat. Veel akkerbouwers hadden hun vanggewas toen al gezaaid en zijn nu verplicht om het vanggewas langer te laten staan om aan de vergroeningseisen te voldoen."

Op tijd wintergewas zaaien of ploegen

Dat levert problemen op in de praktijk, stelt De Jong. "Boeren willen op tijd een wintergewas zaaien of zware grond kunnen ploegen. De RVO.nl moet daarom uitgaan van de werkelijke zaaidatum. Je mag ervan uit gaan dat de NVWA-controleurs deskundig genoeg zijn om een relatie te leggen tussen de gewasgrootte en de opgegeven zaaidatum. RVO.nl veroorzaakte dit probleem en kan de gevolgen niet afschuiven op de boeren."

'Wintergewas kan ook gelden als vanggewas'

De Jong wenst nog andere aanpassingen van het vergroeningsbeleid. "Boeren kunnen al percelen laten afvallen voor de vergroeningseisen. Wij willen dat ze ook later percelen kunnen toevoegen. Het groeiseizoen is namelijk onvoorspelbaar. Ook willen we dat een wintergewas kan gelden als vanggewas. Boeren op zware grond willen hun wintergewassen zo vroeg mogelijk zaaien. Dan is die termijn van tien weken te lang. Een vroeg gezaaid wintergewas kan heel goed fungeren als vanggewas."

Kamer wil oplossing voor zaaidatum

VVD en CDA vragen staatssecretaris Sharon Dijksma er voor te zorgen dat akkerbouwers niet de dupe worden van de miscommunicatie over de zaaidatum van vanggewassen. CDA'er Jaco Geurts kreeg de steun van VVD'er Helma Lodders, bij het aankaarten van de kwestie. De Kamercommissie voor Economische Zaken heeft de staatssecretaris dinsdag gevraagd opheldering te geven.

Laatste reacties

 • info36

  Mooi voorbeeld van hoe ziek de Nederlandse overheid is.

 • 344412

  En dit met een VVD premier..

 • info36

  Juist met deze VVD premier, die heeft niets op met het midden en kleinbedrijf nota bene de motoren van de economie, waaronder de agrarische bedrijven ook vallen. Zijn doelgroep zijn de multinationals, de banken en verzekeraars.

 • breukers1

  Alweer een voorbeeld van veel te ver doorgeschoten regelgeving. Het NVWA 'bedrijf'spint er garen bij.

 • pjmdenissen


  Meeste akkerbouwbedrijven hebben een voedselveiligheidcertificaat of zoiets, dan moet je toch ook registreren, zo kan dat ook met het zaaien van vanggewas. Die registratie kan toch ook gebruikt worden door RVO/NVWA. Of is dit dan niet geloofwaardig genoeg.Wat heeft dan anders zo een certificaat nog voor nut.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.