Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Wereld heeft meer mais beschikbaar

Rome – De wereldvoedselorganisatie FAO meldt dat de wereld dit seizoen meer mais produceert dan verbruikt. Andere overheidsinstanties verwachten tot nu toe dat de vraag groter is dan het aanbod. De nieuwe prognose van de FAO zet de maisprijs verder onder druk.

De FAO meldt in de Amis-prognose (Agricultural Marketing Information System) dat de wereld dit seizoen 2015/2016 totaal 1.011 miljoen ton mais produceert. Dat is 4 miljoen ton meer dan het verbruik. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwachtte in de laatste prognose dat de productie 2 miljoen ton onder het verbruik blijft. De International Grains Council, een organisatie van landen die veel graan produceren of importeren, gaat in de augustusprognose uit van een tekort van 4 miljoen ton.

Stocks-to-use-ratio

De overheidsinstanties zijn het wel eens over de grote maisvoorraden in de wereld. Het USDA verwacht een voorraad van 195 miljoen ton mais aan het eind van het seizoen. Daarmee kan 20 procent van het jaarverbruik worden overbrugd. De IGC verwacht een stocks-to-use-ratio van 21 procent. Het verhoudingsgetal heeft veel invloed op de prijs. De FAO gaat uit van een hogere productie en verbruik met een eindvoorraad van 226 miljoen ton mais. Dat leidt tot een stocks-to-use-ratio van 22 procent.

Tegenvallende maisoogst in de EU

Het USDA en de IGC legden in hun laatste analyses de nadruk op een tegenvallende maisoogst in de EU vanwege de hittegolfen in juni en juli. De FAO signaleert dat het groeiseizoen in Brazilië, Argentinië en de VS de mais goedgezind is. Het maisverbruik in de wereld stijgt dit seizoen met 2 procent naar 1.007 miljoen ton, verwacht de FAO. Dat komt vooral doordat China, Brazilië, Argentinië en Mexico meer mais nodig hebben voor verwerking in veevoer.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Krachtvoerprijzen lekker naar beneden. Ik geloof er niets van.

  • info36

    De FAO wil alleen maar lage voedselprijzen daardoor relatieve rust in veel landen.

  • farmerbn

    Een geschatte maisproductie van 1011 miljoen ton en een geschat verbruik van 1007 miljoen ton. Allebij dus schattingen dus niet erg harde cijfers. Daarnaast is het verschil maar 0.4%. Erg flauw om bij dit verschil te spreken van een overschot; ik zou liever zeggen dat er misschien evenveel geproduceerd wordt dan dat er nodig is in de wereld. Dit mag van mij gerust erbij vermeld worden in dit artikel van het (landbouw)blad boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.