Akkerbouw

Nieuws

'Vrijstelling verhelpt problemen muizenschade'

Noordhoek – De NAV en LTO-Akkerbouw verwachten dat met de vrijstelling voor de muizenbestrijding de grootste problemen kunnen worden verholpen. De Coördinator Effectief Middelen Pakket evalueert de vrijstelling, meldt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

De overheid geeft tot 15 december boeren toestemming om veldmuizen te bestrijden met Luxan mollentabletten in wintergraan, graszaad, kool en alle wortel- en knolgewassen. De vrijstelling geldt voor Friesland, exclusief de Waddeneilanden, Groningen ten noorden van de A7 en de gemeenten Noordoostpolder en Urk.

Twee personen noodzakelijk

Akkerbouwers met muizenschade moeten twee personen inschakelen: de toepasser en een deskundige. De toepasser moet een bewijs van vakbekwaamheid Mollen- en Woelrattenbestrijding hebben. Een deskundige moet vaststellen of sprake is van schade door veldmuizen en of bestrijding nodig is.

Volgens de NAV gelden adviseurs van de distributeurs in gewasbeschermingsmiddelen als deskundige. Ongeveer twee weken later beoordeelt de deskundige de effectiviteit van de bestrijding. Volgens de NAV zijn de tabletten volop verkrijgbaar, maar alleen op recept van de deskundige.

Of registreer je om te kunnen reageren.