Akkerbouw

Nieuws

VTA: fors minder aardappelen dan vorig jaar

Noordhoek – De aardappelopbrengst komt op een gemiddelde van 53,6 ton per hectare, zo blijkt uit de laatste proefrooiing van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

De hectareopbrengst is ruim 8 procent lager dan vorig jaar en ligt rond het vijfjarig gemiddelde. Rekening houdend met de areaalkrimp en delen van percelen die verloren zijn gegaan door overvloedige neerslag, valt de aardappelproductie waarschijnlijk dus fors lager uit dan vorig seizoen.

Veel rot in aardappelen

Het percentage 50 millimeter opwaarts is 89 procent, het vijfjarig gemiddelde is 73 procent. De kwaliteit is van de aardappelen is aanmerkelijk lager. Zo wordt nogal wat rot geconstateerd. Vooral in vervroegd geleverde partijen met waterschade wordt een beduidend hoger verliespercentage verwacht. Glazige aardappelen en doorwas vergroten de verliezen voor de industrie.

Lager rendement in verwerking

Daarnaast voorziet VTA een lager rendement in de verwerking door lagere onderwatergewichten. Dat kan een grover product niet compenseren. "Kortom: het rendement van de industrie zal lager liggen; er zijn meer aardappelen nodig om aan eenzelfde productie te komen", concludeert de telersvereniging.

In de markt voor tafelaardappelen moet rekening worden gehouden met meer uitval door schurft en rot.

Of registreer je om te kunnen reageren.