Akkerbouw

Nieuws 1341 x bekeken

VS verzacht lage suikerprijs

Washington – De VS steunt de suikerproducenten met leningen. De overheid wil zo de gevolgen van de lage suikerprijs verzachten. De regeling gold ook vorig jaar.

Suikerproducenten kunnen vanaf 1 oktober een lening aanvragen bij de Commodity Credit Corporation (CCC) van het ministerie van landbouw (USDA).

Opslag

De lening is bedoeld voor de opslag van suiker en bedraagt gemiddeld over de VS 18,75 dollarcent per pound ruwe rietsuiker (€369 per ton) of 24,09 cent per pound geraffineerde bietsuiker (€474 per ton).

Minder suiker op de markt stimuleert prijs

De hoogte van de lening verschilt iets per staat. Na maximaal negen maanden, of aan het einde van het fiscale jaar 2015/2016, moet de lening worden afbetaald. Dat kan ook door de suiker over te dragen aan de CCC. Door de opslag te financieren komt tijdelijk minder Amerikaanse suiker op de markt. Dat ondersteunt de suikerprijs. Als de suiker weer op de markt komt, heeft dat een prijsdrukkend effect.

Suikerprijs in VS erg laag

De suikerprijs in de VS staat op het laagste niveau in bijna acht jaar. De beurs ICE in New York noteerde in augustus dit jaar gemiddeld 10,67 cent per pound ruwe suiker (€210 per ton). Dat is het laagste maandgemiddelde sinds januari 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.