Akkerbouw

Nieuws

Uien slijten snel door regen

Apeldoorn – De landelijke uienopbrengst komt 10 procent onder het gemiddelde uit. Dat zegt Luuk Kok van Agrifirm Plant. Door de vele regen slijt het gewas snel, waardoor er weinig bij groeit. De marktstemming is positief. Jaap Jonker van De Groot en Slot verwacht nog altijd een gemiddelde opbrengst.

Na de nijpende droogte in het voorjaar was het de laatste weken erg nat in Nederland. Vooral het Zuiden is getroffen door de weersextremen en daar zijn in zowel uien als aardappelen de gevolgen te zien.

Kleur wordt minder

De kwaliteit van de uien wordt er niet beter op nu ze in het vocht liggen. "De kleur wordt minder en telers moeten goed opletten met inschuren", zegt Kok. "We gaan meer tarra tegenkomen dan vorig jaar, toen de oogst mooi droog werd binnengereden. Ik verwacht wat meer watervellen en bacterieziek. Hoe erg dat wordt, is nog niet te zeggen. De komende droge week kan nog veel goed doen. De stemming is in elk geval goed in de uienmarkt."

Uiteenlopende opbrengsten

De opbrengsten lopen sterk uiteen. In het Noorden denkt Kok dat het varieert van 45 tot 70 ton per hectare, waar 60 tot 80 normaal is. "Ook in het Zuidwesten zijn de verwachtte kilo's er niet bijgegroeid."

Sorteer- en handelsbedrijf Van Meir Uien in Steenbergen voorspelt een opbrengst tussen de 35 en 60 ton per hectare.

Jaap Jonker van zaadbedrijf De Groot en Slot houdt de opbrengstverwachting op het gemiddelde, waarbij het Zuiden minder van een hectare oogst dan het Noorden van het land. "Veel percelen zijn nu echt aan de oogst toe. Hopelijk wordt het volgende week inderdaad mooi weer, zodat alle uien worden binnengereden."

'Bovengemiddelde opbrengst'

Akkerbouwer en loonwerker Joop Vedelaar in Nagel is zeer tevreden over zijn uienproductie van 2015. "Ik verwacht dat de opbrengst bovengemiddeld wordt, ongeveer 80 ton per hectare. Ze staan er allemaal. Maar nog belangrijker vind ik de kwaliteit en die is goed. Ik heb ze al verkocht voor een goede prijs en bewaar ze tot januari." Vedelaar teelt 7,5 hectare gele zaaiuien, maar rooit ook voor anderen. "We zijn bezig op lichte gronden en dat gaat moeizaam. Het meeste moet nog gebeuren."

Of registreer je om te kunnen reageren.