Akkerbouw

Nieuws 3454 x bekeken

Suiker Unie: bietencampagne start 22 september

Dinteloord – Suiker Unie start 22 september met de bietencampagne in de fabriek in Dinteloord. Drie dagen later begint de verwerking van bieten in Vierverlaten.

Dat is aanzienlijk later dan in andere jaren. Vorig jaar begon Suiker Unie op 9 september met de bietencampagne.

Eerder klaar

Het bedrijf is ook eerder klaar met de bietenverwerking dan in andere jaren. De campagne van seizoen 2014/2015 eindigde rond 21 januari dit jaar. Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Suiker Unie, verwacht dat de oogst van 2015 voor de jaarwisseling is verwerkt. "Het is járen geleden dat we voor de jaarwisseling klaar waren. We hebben veel bieten van oogst 2014 doorgeschoven. Daardoor zijn dit jaar minder bieten gezaaid. Dat betekent wel dat de vaste kosten uitgesmeerd worden over minder bieten. Dat verhoogt de verwerkingskosten."

Opbrengst van 13,7 ton suiker per hectare verwacht

Suiker Unie gaat nu uit van een opbrengst van 13,7 ton suiker per hectare. Dat is fors minder dan het record van vorig jaar (15,1 ton), maar ligt wel iets boven het vijfjaarlijks gemiddelde van 13,6 ton.

Sikken: "Gezien de lagere suikerproductie en onze verwachting voor de suikerafzet verschuiven we geen bieten van oogst 2015 door naar seizoen 2016/2017. Alle bieten worden afgerekend. Voor de eerste 7 procent surplusbieten die boven de toewijzing worden geleverd, betalen we €25 per ton. De prijzen voor de overige surplusbieten en de quotumbieten worden later vastgesteld."

Uitstel campagne verhoogt kans op slecht oogstweer

Suiker Unie wil niet nog later starten met de campagne, zodat de bieten langer kunnen doorgroeien. Sikken: "Dat vergroot de kans op slecht weer tijdens de oogst. Dan komt er meer tarra naar de fabrieken."

Of registreer je om te kunnen reageren.