Akkerbouw

Nieuws 2335 x bekeken 3 reacties

Soja-import VS loopt moeilijk

Valthermond – Producenten van voer en voedsel in de EU moeten steeds meer moeite doen om voldoende soja te kunnen importeren uit de VS. Dat komt omdat de toelating van genetisch gemodificeerde soja in de EU erg veel tijd kost.

Dat zei onderzoeker Chris de Visser van het onderzoeksinstituut PPO-WUR donderdag op een informatiebijeenkomst in het Innovatiecentrum Veenkoloniën in Valthermond. "De toelating in de VS van nieuwe sojavariëteiten die genetisch zijn gemodificeerd, verloopt veel sneller dan in de EU. Dat beperkt steeds meer de beschikbaarheid van soja die is toegelaten voor verwerking in de EU."

Vroeger was de EU de belangrijkste afnemer van Amerikaanse soja, zegt De Visser. "Nu is dat China. De Amerikaanse leveranciers van soja zeggen sneller nee tegen de Europese kopers. Het Europees Parlement heeft een motie aangenomen dat de EU meer eigen plantaardig eiwit moet gaan produceren."

Laatste reacties

  • farmerbn

    Natuurlijk, China heeft geen geld om tarwe te kopen maar wel voor soja. Onze tarwe zakt in prijs dus zal de soja ook wel goedkoper worden maar nee hoor de prijs van soja moet omhoog. De handel ziet graag dat boerderij dit alvast meldt in het weekblad voor boeren. Tikt boerderij dit gewoon over of controleren ze ook of dit wel de warheid is?

  • agro1

    soyprijs ingestort: CBOT noteringen juli 2015 meer dan 1000 U$D/bu, nu, sept 2015 nog slechts 870 U$D/bu. enne, die gentech spullen, niet doen, krijg je spijt van. lijkt mooi, maar niets bestendigs.

  • ed12345


    hier in oost canada is dit jaar de verkoop van soya GM of gewoon (het prijsverschil wordt ook steeds kleiner ) gewoon erg moeilijk er schijnen toch weinig scheepsladingen verkocht te worden

Of registreer je om te kunnen reageren.