Akkerbouw

Nieuws

Regen vooral voor aardappelteelt probleem

Assen – De neerslag van afgelopen weekeinde leidt op verschillende plekken tot problemen in de aardappelteelt. Vooral in het Noordoosten is het vaak nat tussen de ruggen.

Onderin de aardappelruggen van sommige percelen rotten knollen weg door een overschot aan neerslag. Door het moeizame groeiseizoen dat aan deze natte fase vooraf ging, zijn de opbrengsten sowieso niet fantastisch. "De eerst gerooide percelen zijn geen toppers", zegt Roelof Naber van adviesbureau DLV Plant. "Waar we normaal 40 tot 50 ton rooien, is dat nu 35 tot 45 ton.

Avebe

Verwerker Avebe heeft moeite om aan zetmeelaardappelen te komen en haalt ze soms letterlijk onder de rooimachine vandaan."

Mondjesmaat wordt er gerooid, omdat telers vroeg moeten leveren. "Dit zijn vooral de natte percelen, om rot te voorkomen."

Ook voorziet Naber problemen met de verplichte vergroeningsgewassen. "Als je laat moet rooien, kom je in de knel met het zaaien van vanggewassen. "Ik hoop dat RVO hier coulant mee om wil gaan, want hier ontmoeten theorie en praktijk elkaar op de verkeerde manier."

Phytophthora dreigt

De schimmelachtige ziekte phytophthora is momenteel een serieuze dreiging in de aardappelteelt. De spuitschema's kunnen niet overal worden aangehouden door de nattigheid. "Het is erg infectueus weer", zegt Naber. "Soms zie je de aantastingen al vanuit de auto. Als je er nu niet met de spuit overheen kunt, moet je het gewas straks misschien met die andere spuit dood maken."

Dat geldt voor het hele land. Collega Paul Hooijman van team Noordoost noemt phytophthora een echt aandachtspunt. "Bijna iedereen loopt uit met zijn spuitschema, maar dan moet je dus ingrijpen met een curatief middel dat een mogelijke infectie terugdringt. Dat doen telers nu weinig. Ze onderschatten het, omdat ze nog geen aantastingen zien." Hooijman hoopt dat de zon aan bod komt, die dringt de ziekte op natuurlijke wijze terug.

Omstandigheden Noordwest-Friesland redelijk

In Noordwest-Friesland is het niet extreem nat, zegt NAV-voorzitter Teun de Jong en akkerbouwer in Sint Annaparochie. "Er zijn wel flinke buien gevallen, maar over het algemeen valt het mee hier. Als er even een droge wind waait, kunnen we weer verder met aardappelen rooien."

Rondom Dordrecht, het Zuidweste-Nederland en Flevoland leidt de neerslag plaatselijk tot problemen, vooral in de aardappelen. Hoeveel schade dit oplevert, is nog moeilijk in te schatten.

Of registreer je om te kunnen reageren.