Akkerbouw

Nieuws

'Probiotica maken middelen overbodig'

Utrecht – Door gewassen op een natuurlijke manier te beschermen tegen ziekteverwekkers worden andere – chemische – bestrijdingsmiddelen overbodig. Dat stellen microbiologen van de Universiteit Utrecht en Nanjing Agricultural University in China.

De onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om de juiste mix van probiotica voor een gewas te bepalen. De resultaten van hun onderzoek verschijnen op 24 september in Nature Communications.

Nuttige bacteriën als alternatief middelen

Het verrijken van de tuin- en landbouwgrond met probiotica, nuttige bacteriën, is in opkomst als alternatief voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen, stellen de microbiologen. "Jaarlijks gaat wereldwijd een derde van de oogst van belangrijke gewassen als aardappelen, rijst en graan verloren door ziekten."

Veroorzaker bruinrot bestreden met probiotica

De effectiviteit van de methode is experimenteel aangetoond bij een tomatenteler in China, die last had van de Ralstonia solanacearum bacterie. Het toevoegen van een probiotica-mix aan de planten bleek de ziekteverwekkende bacterie geen kans te geven. De Ralstonia solanacearum komt ook in Nederland voor en kan als veroorzaker van bruinrot veel schade toebrengen aan de aardappeloogst.

Vergelijking met darmflora mens

"Je kunt het vergelijken met onze darmflora", licht projectleider Alexandre Jousset van de Universiteit Utrecht toe. "Dat is ook een mix van een groot aantal nuttige bacteriën die essentieel is voor een goede opname van voedingsstoffen en een gezond immuunsysteem."

De onderzoekers zijn met een bedrijf in gesprek voor de toepassing van hun methode.

Of registreer je om te kunnen reageren.