Akkerbouw

Nieuws 14437 x bekeken 15 reacties

'Prijzen akkerbouwgewassen gaan hard onderuit'

Canberra – De akkerbouwers in de wereld krijgen in seizoen 2015/2016 te maken met sterke prijsdalingen van gewassen, die worden verhandeld op de wereldmarkt. Vooral de prijzen van suiker en tarwe gaan hard omlaag.

Dat voorspelt het Australische overheidsbureau Abares. Australië is één van de grootste producenten en exporteurs in de wereld van tarwe, gerst, suiker en koolzaad. Bij tarwe gaat Abares uit van de prijs in de VS voor harde wintertarwe. Het afgelopen seizoen 2014/2015 lag die prijs op gemiddeld $266 per ton. Abares verwacht een gemiddelde prijs van $215 in seizoen 2015/2016. Dat is een daling van 19 procent. Abares noemt twee belangrijke oorzaken. De wereld als geheel produceert voor het derde opeenvolgende seizoen meer tarwe dan het verbruikt. Daardoor groeien de voorraden naar een record. Daarnaast hebben landen die gewoonlijk veel tarwe importeren, dit seizoen juist veel tarwe van de akkers gehaald. Daardoor stokt de wereldhandel. Minder handel betekent extra druk op de prijzen, redeneert het overheidsbureau.

Maisprijs - 5 procent

Bij mais blijft de prijsdaling beperkt tot 5 procent. Volgens Abares daalt de wereldproductie, terwijl het verbruik toeneemt. De gerstprijs zakt 3 procent. De wereld verbruikt volgend seizoen minder gerst, maar de productie daalt nog harder. De prijs van sojabonen zakt volgend seizoen 9 procent. Net als bij tarwe produceert de wereld veel meer soja dan het nodig heeft.

De sterkste prijsdaling verwacht Abares bij suiker. De suikerprijs keldert in het nieuwe seizoen met 29 procent, terwijl de suikerprijs al op het laagste niveau staat in zeven jaar. De wereld heeft een voorraad opgebouwd die 42 procent van het jaarlijkse verbruik kan dekken. Zo'n grote voorraad drukt de prijs. Bij tarwe ligt die verhouding op 30 procent.

Koolzaadprijs stijgt iets

Het enige lichtpuntje voor akkerbouwers ziet Abares in de koolzaadprijs. Koolzaad brengt 1 procent meer op. Omdat koolzaad afgelopen seizoen goedkoop was, zakt de productie wereldwijd met 8 procent.

Laatste reacties

 • breukers1

  Mooi potje stemmingmakerij. Het bericht komt uit/van een bureau uit een continent. De titel van bovengenoemd artikel wekt het idee dat heel de wereldhandel het daar al mee eens is. Dit soort "informatie" wekt meer ergernis dan dat het ook maar ergens iets aan toevoegt. Over 3maanden vriest het ergens harder dan gewoonlijk en dan wordt alles weer een beetje gerelativeerd. Kom toch eens met een eigen visie of met een mix van alle analisten bij elkaar. Dit zo publiceren is waardeloos.

 • info36

  @breukers1, ik kan het niet beter verwoorden. Ik roep dit al tijden.
  De meeste instanties die prognoses geven zijn gebaat bij lage voedselprijzen.Dat wordt door journalisten zelden nagetrokken. Slechte zaak.

 • francois xavier

  correcte analyse van breukers1. de internationale graanhandel is in handen van 4 grote wereldbedrijven. zij lobbyen bij de politiekers en manipuleren de media.

 • jvg

  Als boer en burger wordt je uitgeperst, gemanupileerd door handel en politiek, je zou er zo langzamerhand de brui aan geven, dan maar iedereen aan de geeuwhonger

 • Jaap39

  Mensen, net als in de zuivelsector, de productie moet ook in akkerbouw sector hard omlaag.

 • producent

  dacht dat we allemaal meer moesten gaan produceren om de wereld te voeden en nu is er al te veel van alles.

 • francois xavier

  @jaap, miljoenen mensen , meestal kinderen sterven jaarlijks aan ondervoeding. de regeringen van die landen geven liever geld uit aan wapens dan aan voedsel. wat voor sommige sectoren in 't westen goed uitkomt. ook de pollitiekers varen er wel bij.

 • agro1

  voed de wereld en verhonger.

 • A.B.Vink

  Tja, wat zal je er van zeggen... Ondanks het feit dat de groei van de economie in China afvlakt, groeit hun economie nog steeds met ca. 7 procent. (en ook de bevolkingsaantallen nemen nog steeds toe).
  En als het verhaal klopt dat als alle chinezen 1 keer per jaar een biefstukje gaan eten, we er al niet meer tegen kunnen produceren... (vlees/veevoer en daar horen ook de granen bij) denk ik dat het zo'n vaart niet gaat lopen. Ze gaan nogal eens uit van de "ideale situatie" bij dit soort prognoses, en inderdaad, het weer zal zich nooit overal ideaal gedragen. Dat er nog niet eens voor een half jaar voorraad is, betekend dus dat 1 misoogst de boel weer op scherp zet.
  (de vrouw van A.B. Vink)

 • zon

  Mijn uitbetaalprijs voor de tarwe is dit jaar hoger dan die van vorig jaar.

 • agratax2

  De prijs van akkerbouw producten wordt reeds beinvloed door de eerste de beste prognose op basis van areaal en weer. Doorgaans betekent dit minder voor de boer en op termijn meer marge voor de speculant / handelaar. Hoe beter de veldcontrole per sateliet wordt, hoe meer macht de handel krijgt via deze gegevens.

 • Jaap39

  Dus om de handel de wind uit de zeilen te nemen moeten we een aantal procenten minder produceren.

 • alco1

  Beeldvorming. Waar lazen we dat ook al weer.

 • landboer

  Gelukkig is de akkerbouw veel meer afhankelijk van het weer ,er is dus veel meer kans op tegenvallende opbrengsten die de prijs stuwen. Sectoren als de glastuinbouw,varkenshouderij e.d. en in toenemende mate ook de melkveehouderij hebben daar niet of weinig mee te maken waardoor er structureel te veel van is.

 • JeuAbsil

  Probleem is dat ook in de akkerbouw veel afzet is naar enkele afnemers in de keten. Deze spreken gewoon alle prijzen af met elkaar, en maken de handel 'dood'. Als akkerbouwer ben je bijna een slaaf van de fabriek, en geen ondernemer meer. Uiteraard zijn er nog vrije gewassen, maar ook dat komt steeds meer in handen van enkele afnemers. De grote spelers in de keten hebben veel te veel macht, terwijl zij toch afhankelijk zijn van grondstof. Boeren moeten zich veel harder opstellen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.