Akkerbouw

Nieuws 4274 x bekeken

Natte omstandigheden vertragen de uienoogst

Dronten – De uienoogst is vertraagd door de neerslag van de afgelopen weken. Mondjesmaat wordt gerooid, de opbrengst wordt landelijk net onder of op het langjarig gemiddelde. Het Zuiden oogst minder dan het Noorden.

"Het gemiddelde wordt flink naar beneden getrokken door de percelen die tegenvallen", zegt Paul Hooijman van DLV Plant vanuit Flevoland. "Van sommige percelen wordt een derde minder gerooid dan normaal. De areaalgroei kan dit wellicht compenseren."

Jaap Jonker van zaadfirma De Groot en Slot registreert dat 15 procent is gerooid, waar 50 procent wenselijk is halverwege september. "De opbrengsten in Groningen, Friesland en de Noordoostpolder worden goed. In het Zuidwesten trekken de uien onvoldoende bij, waardoor de kilo-opbrengsten achter lopen ten opzichte van het gemiddelde. In Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland is vroeger gezaaid, waardoor telers te maken hadden met hevige neerslag en korstvorming. Die percelen halen het gewenste plantenaantal niet. Dat kost zo'n 10 procent per hectare." Toch verwacht hij dat de uienoogst tegen een gemiddelde 55 ton bruto per hectare uitkomt, doordat de noordelijke opbrengsten het zuidelijke verlies compenseren. Hij waarschuwt voor de vochtige omstandigheden: "De uien zijn nat, dus er moet in de bewaring niet worden bezuinigd op ventilatoren en kachels."

Agrarisch Loonbedrijf Haaijer rooit uien in Veerlerveen, in de Groningse Veenkoloniën. Rooien kan maar mondjesmaat, omdat het erg nat is. De kwaliteit is goed, de grofte minder. Foto Koos van der Spek

Optimale omstandigheden liggen niet altijd voor de hand

Agri-e-Trade, van handelsplatform Uienhandel.com, meldt dat de uienoogst een hele uitdaging wordt en dat optimale oogstomstandigheden niet altijd voor de hand liggen door de nattigheid. "Het opschorten van de uienoogst past niet bij de vraag die er momenteel naar uien is. Voor sorteerbedrijven wordt veel creativiteit gevraagd om uiteindelijk aan grondstof te komen èn om de juiste kwaliteit en grofte bij de klant te krijgen." Door de actuele vraagmarkt is de stemming in de wereldwijde uienhandel positief.

Veenkoloniën

Agrarisch Loonbedrijf Haaijer rooit in de Veenkoloniën jaarlijks zo'n 200 hectare uien, een aantal dat is opgebouwd sinds de teelt daar zes jaar geleden begon. "De oogst is twee tot drie weken laten en de hectare-opbrengsten 10 tot 15 procent lager dan normaal. De kwaliteit is erg goed", zegt IJsbrand Haaijer. "Mooie uien, maar wat minder grof." Het zoeken naar rooibare percelen. "Ja de gronden zijn hier licht, maar ook die bodem is een keer verzadigd."

Of registreer je om te kunnen reageren.