Akkerbouw

Nieuws 1715 x bekeken

Meer klasseverlaging in nacontrole pootgoed

Emmeloord – De keuringsdienst NAK verlaagt meer pootaardappelen in klasse dan in andere jaren. Het verlagingspercentage in de nacontrole bedraagt 16,1 procent. Vorig jaar lag dat in week 37 op 6,7 procent.

De NAK toetst pootaardappelen na de oogst in de nacontrole op virusziek. Als te veel knollen in het monster besmet zijn, wordt de partij in klasse verlaagd. Voorzitter Upt Hiddema noemt een paar mogelijke oorzaken. "Door de hete zomers van de laatste jaren gebruiken pootgoedtelers minder vaak olie bij de luizenbestrijding. De olie sluit de bladeren af, die daardoor met warm weer vergelen. Dat kost opbrengst. Maar de olie helpt juist om de bladeren beter te beschermen tegen luizen, die virussen overbrengen."

Daarnaast was de luizendruk dit groeiseizoen hoog in bepaalde regio's. Hiddema: "De luizenbestrijding wordt vaak gecombineerd met de phytophthorabespuiting. Door het hete weer is minder tegen phytophthora gespoten. Daardoor kunnen de luizen meer mogelijkheden hebben gekregen zich te vermeerderen. Daarnaast was het later in het groeiseizoen plaatselijk erg nat, waardoor de luizenbestrijding niet kon worden uitgevoerd."

Besmetting laat in het seizoen

Tijdens de veldkeuring is 1,0 procent van het areaal pootaardappelen in klasse verlaagd vanwege virusziek. Dat is iets meer dan in de veldkeuring van 2014, maar veel minder dan in de jaren daarvoor. Hiddema: "Ik vermoed dat er dit jaar nog besmettingen laat in het groeiseizoen zijn geweest, die tijdens de veldkeuring niet meer zichtbaar werden in het gewas. Het is ook mogelijk dat na het doodspuiten van het loof er nog nagroei is geweest. Jonge stengels zijn gevoelig voor een besmetting met virus via luizen."

Minder gecontroleerd dan gemiddeld

De NAK heeft tot nu toe 5.414 monsters ontvangen voor de nacontrole. Dat zijn 1.115.000 knollen. Dit is een kwart van het totaal aantal te onderzoeken knollen. Tot nu toe is 9 procent (431.200 knollen) onderzocht. Dat is minder dan in voorgaande jaren. In 2013 waren in week 37 ongeveer 500.000 knollen onderzocht, vorig jaar waren dat er zo'n 740.000. Door de regen zit meer dan de helft van de pootaardappelen nog in de grond. Dat is veel meer dan in andere jaren.

De NAK bemonstert de partijen pootaardappelen pas voor de nacontrole als de teler de rooidatum heeft gemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.