Akkerbouw

Nieuws 4313 x bekeken 13 reacties

'Lage graanprijs dekt niet eens de kosten'

Brussel – De EU produceert dit seizoen 298 miljoen ton graan. Dat is 7 procent minder dan de 321 miljoen ton van vorig seizoen, stelt Copa Cogeca, de Europese organisatie van boeren en coöperaties. Bovendien dekken de lage graanprijzen niet eens de productiekosten.

De daling van de graanproductie komt door het slechte groeiseizoen, maar ook door het landbouwbeleid dat akkerbouwers sinds dit jaar verplicht 5 procent van hun areaal ecologisch in te richten. De maisproductie daalt vooral door de hittegolven in juni en juli, waardoor de gemiddelde hectareopbrengst 20 procent lager uitvalt dan vorig jaar.

Minder oliezaden

Ook de productie van oliezaden daalt, stelt Copa Cogeca. Die zakt van 24 miljoen naar 21 miljoen ton dit seizoen. De daling van 11 procent wordt veroorzaakt door het matige groeiseizoen en door het verbod op neonicotinoïden, dat in zaadcoatings zit.

Problemen met cashflow

Naast de prognose, publiceert Copa Cogeca ook een waarschuwing. Akkerbouwers hebben steeds meer moeite om rekeningen te betalen, zegt voorzitter Max Sculman van de Cereal and Oilseeds Working Parties. "De lage graanprijzen dekken niet eens de productiekosten. Dat levert problemen op met de cashflow."

Laatste reacties

 • massy

  Daar zit heel de agrarische sector mee dat krijg je als een ander de prijs voor je bepaalt. en als we dat niet met z'n alle gaan verandere dan wordt het voorlopig niet beter.

 • alco1

  massy. Je kunt zo bij de linkse politiek. Die stippen ook altijd alleen de knelpunten aan, zonder met een werkbaar voorstel te komen.

 • peter1939

  lage melkprijs dekt niet eens de kosten......

 • frebo

  peter 1939. Je doet net of daar de laatste tijd nog niets over is geschreven.

 • xw

  frebo, ik begrijp eigenlijk niet dat er over een lagere graanprijs nog wordt geschreven, die is altijd laag. Die is alleen in uitzonderlijke omstandigheden wat hoger. Maar wat voor werk heb je nou eigenlijk met een graangewas, behalve de hele zomer er naar kijken? En dat ligt voor een melkkoeienboer even wat anders

 • veldzicht

  Je moet s,winters ook de ploeg nog poetsen hoor als graan teler.

 • agratax2

  @alco1. Wie bepaalt wat een werkbaar voorstel is, als niemand de aftrap durft te doen. Ik heb al vaker aangegeven dat een wereldprijs bepalen door de laagste productiekosten als basis te nemen, niet werkt en dat we beter terug kunnen naar een meer regionale markt waarbij iedere regio zijn eigen behoefte dekt voor een passende prijs (kosten dekkend). Wie wil exporteren gaat zijn gang maar, maar hoeft niet te rekenen op welke srteun ook om de wereldmarktprijs op te trekken tot de regionale prijs. Bij deze vorm van werken is en de landbouw financieel gezond en de voedselzekerheid gegarandeerd. Tevens voorkomen dat er in de gematigde streken gronden uit productie gaan om daarna in de goedkope landen met lagere opbrengst potentie meer grond aan natuur wordt onttrokken en na "afboeren" als woestijn achter blijft. Laten we nu eens boeren, burgers en milieu gaan sparen in plaats van de rijken nog rijker te maken en de armen zover uitzuigen tot ze geen eten meer kunnen kopen. Zelf telen is al lang voor deze mensen onmogelijk, omdat hun geen meter land wordt gegund door de rijken. (Land Grabbing)

 • alco1

  Een werkbaar voorstel is een voorstel waarbij iedereen het voordeel ervan ziet en keihart gezegd. "Die is er niet".
  Ook het regionale is maar zeer beperkt. De consument gaat voor het goedkoopste, als het maar goed is.
  We moeten gewoon inzien dat als er elders goedkoper geproduceerd kan worden. Er voor jouw geen toekomst in dat sector zit.
  Alles pappen en laten overleven maakt de rampspoed in de toekomst alleen maar erger.
  Het enigste waar we voor moeten en kunnen vechten is een gelijk "Playing Field".

 • piethermus1

  Die graanprijs stijgt de komende jaren harder dan we vermoeden. Ik ben niet zo ongerust voor een paar magere jaren. Graan is de spil in de landbouw.

 • info36

  @xw, aan melkkoeien is tegenwoordig toch ook geen werk meer? Een robotje en klaar is Kees.

 • agro1

  er is gewoon teveel aan alles. feed the world and starve.

 • Tiny1946

  info36 is dat zo waarom hou je dan ook geen koeien.

 • xw

  info36 kan wel melkkoeien gaan houden, maar ook met melkrobots komt hij aan ploegpoetsen niet mee toe.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.