Akkerbouw

Nieuws

IGC-prijsindex tarwe op laagste peil in vijf jaar

Londen – De IGC-prijsindex voor tarwe staat op het laagste peil in vijf jaar. De index stond donderdag op 165 punten. Daar kwam vrijdag 3 punten bij, maar tarwe is in vergelijking met voorgaande jaren erg goedkoop.

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) is gebaseerd op tien noteringen verspreid over de wereld (januari 2000=100 punten). Sinds 1 juli, het begin van het Europese graanseizoen, daalde de index 16 procent. De index staat 23 procent lager dan precies een jaar geleden.

Voldoende tarwe

Tarwe is goedkoop, omdat er voldoende is. Ook de lage roebelkoers drukt de tarweprijs, omdat Russische leveranciers goedkoop kunnen aanbieden. Egypte vindt Franse tarwe nog steeds te duur, ondanks dat de Franse leveranciers de prijs hebben verlaagd. Het Egyptische staatsinkoopbureau Gasc kocht in de laatste tender van vorige week 170.000 ton Russische tarwe voor $178,64 per ton exclusief transport. Het Franse handelshuis Soufflet bood de tarwe aan voor $174,74. Dat is inclusief vrachtkosten iets duurder dan de Russische tarwe. Ondanks dat Soufflet de tarwe $11 goedkoper aanbood dan een week eerder, meldt nieuwssite Agrimoney. Rusland heeft een zeer goede oogst achter de rug, waardoor veel tarwe beschikbaar is voor de export.

Tegenslag voor Franse exporteurs

Dit is een tegenslag voor de Franse exporteurs. De silo's puilen uit. Het ministerie van landbouw schat dat Frankrijk een record van 40,8 miljoen ton zachte tarwe oogstte en 1,8 miljoen ton harde tarwe. Veel collecteurs kunnen geen nieuwe ladingen meer opslaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.