Akkerbouw

Nieuws 1953 x bekeken

IGC: koolzaadareaal Oekraïne krimpt

Brussel – Veel akkerbouwers in Oekraïne zien de teelt van winterkoolzaad niet zitten. De International Grains Council (IGC) schat dat een derde van het koolzaadareaal gevaar loopt vanwege droogte, meldt nieuwssite Agrimoney.

Er is tijdens het zaaiseizoen van winterkoolzaad 40 procent van de gebruikelijke hoeveelheid regen gevallen in Oekraïne. Het zaad kiemt slecht of akkerbouwers zien af van het zaaien omdat het koolzaad niet goed ontwikkeld de winter kan ingaan. Dat vergroot het risico op uitwintering.

Koolzaadprijs laag

Bovendien is de koolzaadprijs al twee jaar achter elkaar een stuk lager dan de jaren daar voor. Dat maakt akkerbouwers terughoudend om koolzaad te zaaien. Oekraïne exporteert veel koolzaad naar de EU.

Grote zaaiachterstand

Volgens IGC hadden de akkerbouwers in Oekraïne een areaal gepland van 823.000 hectare. Daarvan kan een derde ongezaaid blijven, verwacht de organisatie. De achterstand in zaaien is de grootste in acht jaar. Dit jaar oogstten de akkerbouwers 890.000 hectare koolzaad. Het vijfjaarlijks gemiddelde ligt op 1 miljoen hectare koolzaad.

Ook in EU minder koolzaad gezaaid

IGC verwacht dat ook de akkerbouwers in de EU minder winterkoolzaad hebben gezaaid, vanwege de lage prijzen. De koolzaadprijs leek even op te veren in juli, omdat koolzaad in Canada duurder werd door de vele neerslag. Maar sinds de piek in juli is koolzaad op de termijnmarkt in Parijs 10 procent goedkoper geworden. Dat maakte de Europese akkerbouwers terughoudend om koolzaad te zaaien.

IGC noemt als voorbeeld Polen, de derde koolzaadproducent in de EU. Daar krimpt het areaal winterkoolzaad met 7 procent naar 825.000 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.