Akkerbouw

Nieuws 2738 x bekeken

Goede bieten met hoog percentage tarra

Dinteloord – Suiker Unie is tevreden over de kwaliteit van de eerst aangevoerde suikerbieten waarbij een suikergehalte van tegen de 16 procent is gemeten bij een goede winbaarheid.

Het tarragehalte is door de vele regen van de laatste tijd met gemiddeld 11 tot 12 procent hoog. "Naar omstandigheden een mooie start van de campagne", zegt Gert Sikken, directeur agrarisch zaken bij Suiker Unie.

Suikergehalte aan de lage kant

Het suikergehalte is aan de lage kant voor een campagnestart, die ook nog eens later begon dan gebruikelijk. De lagere productie is een gevolg van de overvloedige neerslag, verklaart Sikken. "Zonnig weer en koude nachten hebben we nodig voor een hoge productie. Dan kan in deze periode nog veel suiker worden geproduceerd."

Rooiomstandigheden niet ideaal

Het rooien kost soms wat meer moeite dan normaal, vooral in het Zuidwesten. "De hoge tarracijfers wekken geen verbazing. De oogstomstandigheden zijn niet ideaal door de regen."

Hoog tarrapercentage

Onder telers op de zware klei is er traditioneel meer animo om vroeg te leveren, zodat zij eerder de suikerbieten van het land hebben. Dat resulteert nu in een hoog tarrapercentage. "Erg is dat niet, het veroorzaakt alleen iets meer kosten. Een alternatief is er niet; de bietencampagne is begonnen en om de fabrieken te laten draaien moet worden gerooid. We hanteren de planning zoals we die met telers hebben afgesproken. Heel incidenteel moet waarin iets worden gewijzigd, maar doorgaans doen we dat niet."

Waar normaal rond de campagne begint met gemiddeld 8 of 9 procent tarra, is dat nu 11 tot 12 procent. Sikken wijst erop dat dit de eerste resultaten betreft, die zijn gebaseerd op weinig cijfers.

Vrijdag begint fabriek Vierverlaten

De fabriek in Dinteloord is conform planning opgestart. Vrijdag is de fabriek in Vierverlaten aan de beurt; enkele dagen later, dat rolde als gunstigste uit de logistieke modellen. "Goede weersomstandigheden is wat we nu wensen, dat is positief voor de oogst en voor de productkwaliteit."

Of registreer je om te kunnen reageren.