Akkerbouw

Nieuws 14442 x bekeken 5 reacties

Deel aardappelen zuidwesten niet te rooien

Fijnaart - Aardappeltelers in het zuidwesten weten nu al dat ze een deel van hun aardappelen niet zullen rooien.

In de nacht van 31 augustus viel er in het gebied West Brabant, Zuid-Holland en Zeeland rond de 100 millimeter water. Dat kon de toch al natte grond niet meer verwerken, waardoor percelen blank kwamen te staan.

Geen percelen zonder rot

Volgens DLV Plant adviseurs zijn er in het gebied geen aardappelpercelen waar geen rot in voorkomt. De schade loopt uiteen van een paar procent rot in een perceel tot compleet afgeschreven perceelsgedeelten.

Aardappeltelers staat daarom een lastig oogst- en bewaarseizoen te wachten. Reden voor de voorlichtingsdienst om afgelopen week in het gebied een aantal laagdrempelige zogenoemde schuurbijeenkomsten te organiseren. Daarvan maakten ruim 200 akkerbouwers gebruik.

Aanpak van partijen met rot

Telers zijn zich goed bewust van de problemen die rotte aardappelen in de bewaring kunnen veroorzaken. Zij maken zich zorgen of het nog wel goed kan komen met de aardappelen. Bij Vrolijk Landbouw in het Brabantse Fijnaart praatten DLV Plant adviseurs Frank Duijzer en Anton van der Velde een groep van bijna 40 aardappeltelers bij over de mogelijke aanpak van partijen waarin rot voorkomt.

Niet rooien of apart opslaan

Belangrijk is om voor de oogst de situatie op een perceel goed in kaart te brengen. Op basis daarvan kan de keus gemaakt worden om delen van een perceel, zoals kopakkers of laagtes in een perceel niet te rooien, direct af te leveren of apart op te slaan.

Maximaal ventileren

De grootste uitdaging is om partijen met rot droog te krijgen. Het belangrijkste advies hierbij is om maximaal te ventileren en 's avonds na de eerste oogstdag direct de ventilatoren aan te zetten. Is het geen drogend weer, dan intern ventileren om de temperatuurverschillen te nivelleren en het vocht te verdelen.

Inzet van kachels

Duijzer rekende voor dat uit 500 ton aardappelen met 10 procent grond en 2 procent rot 23.000 liter water afgevoerd moet worden voordat de partij droog is. Dat vraagt veel droogcapaciteit. Inzet van kachels vergroot de capaciteit globaal met een factor 4. Inzet van een kachel heeft indirect invloed op het droogproces, de aardappelen warmen op zodat langer met koudere lucht gedroogd kan worden.

Laatste reacties

 • de kaasboer

  Triest allemaal

 • Vhouder

  gelukkig geeft ie vanaf nu droog weer aan hoop dat dat nog veel kan goed maken

 • piethermus1

  Wat valt er goed te maken aan rotte aardappelen? Ze worden van mooi weer niet minder rot.

 • simpel boerke

  Piet, het is toch beter dat die rotte aardappel achter blijft, dan in de hoop komt met de overige natte aardappelen. Of zie ik het verkeerd.

 • piethermus1

  Je ziet niks verkeerd, maar daarmee zijn rotte aardappelen gewoon weg, kunnen nog steeds een probleem vormen voor de rest van de aardappelen in de bewaring een probleem gaan vormen. Ook de handel maakt hier dan misbruik van. Dus da's dubbelop ellende. .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.