Akkerbouw

Nieuws

DLV ziet veel rot in aardappelen in zuidwesten

Westmaas – De wateroverlast heeft in het zuidwesten van het land geleid tot rotte aardappelknollen in de rug.

Volgens adviesbureau DLV Plant is dat te zien in een flink gedeelte van het werkgebied. Adviseur Anton van der Velde vindt in zijn werkgebied op vrijwel alle aardappelpercelen rotte knollen. "Dan praat je over De Biesbosch, het Land van Altena, de oostkant van de Hoeksche Waard en ten zuiden van De Biesbosch. Op sommige percelen is de situatie ernstig. Telers kunnen het beste pas rooien als de rotte knollen zo veel mogelijk zijn weggerot in het veld. Anders neem je ze mee de schuur in."

Bijeenkomsten DLV

Sommige akkerbouwers staat een lastig oogst- en bewaarseizoen te wachten, stelt DLV Plant. Akkerbouwers moeten vóór het rooien beoordelen of de aardappelen geschikt zijn om te bewaren. Als ze de schuur in gaan, moet het product zo snel en efficiënt mogelijk worden gedroogd. Om akkerbouwers te helpen bij deze beslissingen houdt DLV Plant volgende week bijeenkomsten in het zuidwesten voor akkerbouwers over het drogen van aardappelen.

Gemiddeld neerslagtekort

Ondanks de vele regen van de afgelopen weken, heeft Nederland gemiddeld nog een neerslagtekort. Volgens het KNMI bedraagt dat nu 71 millimeter. Het meteorologisch instituut berekent op basis van weergegevens van dertien stations in Nederland iedere dag van 1 april tot en met 30 september het neerslagtekort. In juli hoorde het groeiseizoen van 2015 tot de 5 procent droogste jaren sinds de weergegevens worden bijgehouden. Inmiddels is dit groeiseizoen natter verlopen dan gemiddeld. Het neerslagtekort geeft het verschil aan tussen neerslag en verdamping.

Of registreer je om te kunnen reageren.