Akkerbouw

Nieuws

DLV vindt rassenonderzoek fritesaardappelen gewenst

Werkendam – DLV-Plant gaat kijken of er mogelijkheden zijn voor een rassenvergelijking voor fritesaardappelen. Volgens het adviesbureau hebben akkerbouwers daar behoefte aan.

DLV-Plant hield deze week een open middag op een demonstratieveld in Werkendam in De Biesbosch. Daar zijn acht fritesrassen geteeld op ruim 10 are zware kleigrond. DLV heeft in een proefrooiing de opbrengst en het onderwatergewicht bepaald, zegt adviseur Frank Duijzer. "Het verschil in opbrengstniveau tussen sommige rassen verschilde 20 tot 30 procent. De meeste rassen zaten al op de norm van 360 gram onderwatergewicht, andere nog niet. Vrijwel alle rassen zaten boven de norm voor het onderwatergewicht. Enkele rassen zaten er net tegen aan, of bleven iets achter in kilo-opbrengst."

Onderzoek herhalen

Duijzer maakt wel een kanttekening bij de resultaten. "Het betreft een klein demonstratieveldje op één bepaalde grondsoort. Dat levert statistisch minder betrouwbare informatie op. En één jaar onderzoek is geen onderzoek. Daarom zouden wij graag zien dat dergelijk onderzoek wordt herhaald op meerdere grondsoorten en regio's."

Behoefte aan onafhankelijke informatie

Duijzer stelt dat daar veel belangstelling voor is. "Dat konden wij goed merken op de open middag. Telers hebben behoefte aan onafhankelijke informatie over hoe rassen presteren op verschillende grondsoorten. Ook handelshuizen hebben baat bij een landelijke opzet. Ze kunnen hun nieuwe rassen introduceren aan telers die in de buurt van zo'n proefveld wonen."

Of registreer je om te kunnen reageren.