Akkerbouw

Nieuws 1524 x bekeken 1 reactie

Cichoreiprijs omlaag voor teelt 2016

Roosendaal – Cichoreiverwerker Sensus verlaagt de uitbetalingsprijs voor de teelt van 2016, waarvoor het contracteren volgende week begint, met €4,60 per ton. De telersvereniging is hier teleurgesteld over. Campagne 2015 is net van start gegaan.

Ondanks de groeiende wereldwijde afzet van inuline uit cichorei verlaagt verwerker Sensus voor het volgende seizoen de prijzen. "Als we willen blijven groeien, moeten we concurrerend zijn", verklaart manager agro René Schunselaar. "Die concurrentie is stevig en voor een sterke Nederlandse cichoreiketen ontkomen we niet aan een prijsverlaging."

Betalingszekerheid belangrijk

Met een programma waarin een nieuwe ambitie wordt nagestreefd van 10 ton inuline per hectare (nu gemiddeld 7 ton) via 60 ton cichorei met 17 procent inuline wordt een hoger rendement beoogd. "Dat kan een teler op termijn zo'n €1.500 per hectare opleveren."

Schunselaar verwacht desalniettemin voldoende animo voor de contracten van 2016. "De betalingszekerheid is belangrijk voor akkerbouwers."

'Telers haken af'

Over die animo denkt Kees van Dijk, voorzitter van Telersvereniging Cichorei heel anders. "Sensus krijgt veel moeite om het areaal van volgend jaar vol te krijgen", stelt hij. "De kosten van deze best lastige teelt nemen toe en het rendement is matig. Dan haken telers af. Vanmorgen berichtte een collega-teler dat hij zijn areaal halveert en een ander heeft tarwezaad besteld in plaats van cichoreizaad. Ik denk dat het groeiende suikerbietenareaal voor velen een alternatief is. Zo gaat dat als Sensus op het scherpst van de snede handelt."

Het prijsverschil zit 'm niet in de basisprijs van €73,50, maar in het inulinegehalte. Van Dijk: "Dit jaar werd uitgegaan van 16 procent inuline, voor komend jaar geldt die prijs bij 17 procent inuline. Dat kost je die €4,60. De huidige oogst levert nu nog maar 15 procent inuline, dus ook dat kost ons weer €4,60."

Schunselaar ziet heil in de rasverbeteringen

Campagne 2015 is maandag begonnen. Een week later dan gepand, vanwege het tegenvallende groeiseizoen. "Toch is er in augustus zoveel bijgegroeid dat de achterstand is weggewerkt", stelt Schunselaar. "Een gezond gewas en goed weer maakt dat mogelijk."

Meer keuze in de teelt van cichorei

De keuzes nemen toe in de teelt van cichorei, zegt René Schunselaar, manager agro bij verwerker Sensus. Zo komt voor de teelt van 2016 het ras herbicidentolerante Benulite, de opvolger van Chrysolite met een 7 procent hoger opbrengstniveau, beschikbaar. "Die staat op de nominatie voor de rassenlijst", zegt Schunselaar. "Ik verwacht dat dat op tijd goed komt en dat er een redelijke hoeveelheid zaad beschikbaar is." Benulite is zeer geschikt voor de latere levering.
Daarnaast komt er zaad beschikbaar van het vorig jaar toegelaten ras Maestoso. "Daar is veel belangstelling voor vanwege de hoge financiële opbrengst van 104. Vooral geschikt voor de vroege levering." Wat betreft de onkruidbestrijding gaat dit ras goed samen met de zeer effectieve bodemherbicide Bonalan.
Hiermee komt de teelt op twee sporen; rasresistentie als verzekeringspremie of een hogere opbrengst met een sterk middel. Schunselaar: "Wij sturen aan op bewustwording bij telers. Het is jammer om opbrengst te laten liggen. Als je voor die hogere opbrengst kiest, heb je in potentie de €4,60 prijsverlaging in je contract terug verdiend."

Eén reactie

  • piethermus1

    Schunselaar heeft in zijn Sensus-tijd al menig bok geschoten. Maar blijkbaar heeft hij heeeeel veeeel krediet.

Of registreer je om te kunnen reageren.