Akkerbouw

Nieuws

'Cichorei geeft hoogste saldo opvulgewassen'

Westmaas – Van de gewassen waarmee het akkerbouwbouwplan worden opgevuld na de areaalbepaling van aardappelen, uien en suikerbieten biedt cichorei voor teelt 2016 het beste saldo. Dit ondanks de prijsverlaging die verwerker Sensus heeft doorgevoerd in de nieuwe contracten.

Dat blijkt uit de saldoberekening van DLV Plant. Het adviesbureau heeft wintertarwe, wintergerst, cichorei en Engels raaigras met elkaar vergeleken. Bij de granen is de termijnmarktprijs van Matif in de verwachte oogstmaand van 2016 gehanteerd, met een correctie naar voertarwe.

€3.300 voor cichorei

Voor cichorei rolt er een saldo uit van €3.300 per hectare. Als daar de toegerekende kosten à €1.350 per hectare (de hoogste) worden afgetrokken komt er een saldo uit van €1.950 bij eigen mechanisatie en €1.450 in het geval van loonwerk. Handwerk is bij de saldoberekening niet meegenomen.

Engels raaigras en wintergerst

De tweede plek is voor Engels raaigras met een saldo van €2.400 per hectare, €750 toegerekende kosten en daarmee bij eigen mechanisatie €1.650 en bij loonwerk €1.350 opbrengst. Verder valt op dat wintergerst (€2.000) aanzienlijk beter scoort dan wintertarwe (€1.850). Na aftrek van kosten levert wintergerst bij eigen mechanisatie een saldo van €1.350 en wintertarwe €1.150. Bij loonwerk is het saldo van gerst €1.170 en van tarwe €970. De saldo's zijn inclusief hooi en stro-opbrengsten.

Opbrengsten en kosten verschillen per bedrijf, meldt DLV Plant erbij. De berekeningen zijn een inschatting die op bedrijfsniveau moeten worden toegespitst.

Of registreer je om te kunnen reageren.