Akkerbouw

Nieuws 1431 x bekeken 5 reacties

België belast frisdrank met suiker

Brussel – België voert vanaf 2016 een heffing in op alle frisdranken met suiker. Volgens regeringsbronnen is daarover consensus bereikt, meldt het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws.

Tegen 2020 moet de maatregel jaarlijks €250 miljoen opleveren. Hoe hoog de heffing per fles of blikje wordt, is nog niet duidelijk. Lightdranken worden niet belast.

'Geen nuttige voedingsstoffen'

De regering maakt een goede keuze, vindt VIGeZ, het expertisecentrum voor gezondheidspromotie en ziektepreventie. Frisdranken leveren de consument lege calorieën en geen nuttige voedingsstoffen. Bovendien drinken suikerrijke dranken gemakkelijk weg, met een groter risico op overconsumptie, stelt VIGeZ.

'Ondoordachte maatregel'

De frisdrankproducenten vinden het een ondoordachte maatregel. "Het is een budgettaire heffing die niets te maken heeft met de gezondheid", reageert het Koninklijk Verbond van de Industrie van Waters en Frisdranken (VIWF).

Volgens VIWF tast de heffing de concurrentiepositie aan van de Belgische producenten. Overgewicht is niet toe te schrijven aan één specifiek product. Het is het gevolg van een reeks factoren, waarin een onevenwichtige levensstijl en gebrek aan beweging een rol spelen.

Laatste reacties

 • agri2

  Het bietenquotum behouden en de boeren een goede prijs garanderen. Dan heb je minder suiker om in frisdrank te stoppen en de frisdrank wordt duurder door de hogere suikerprijs.

 • francois xavier

  @agri2, kom die nuchtere analyse maar aan onze politiekers uitleggen ! wij zijn hier met te weinig boeren en we worden dan nog bedrogen en verkocht door onze organisatie (de BB)

 • agro1

  kul, der Staat wil gewoon belasten. light komt uit de polletiek vrijgevige chemie, dus wordt, hoewel gevaarlijk bij inname door de mond, gepropageerd. follow the money.

 • piethermus1

  Zelf heb ik bieten, maar denk wel dat van alles wat je te veel neemt, dat dat slecht is. Immers; Maakt de dosis het vergif. (Paracelsus). Met suiker zal het niet anders zijn.

 • piethermus1

  Bieten zetten overigens wel heel efficiënt CO2 om in zuurstof en in die zin kunnen ze effectief zijn voor de agrochemie. 1 hectare suikerbieten levert net zo veel zuurstof op als 3 hectare oerwoud.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.