Akkerbouw

Nieuws 3084 x bekeken

Automatische kistenregistratie over vijf jaar algemeen

Kain - Over vijf jaar is een systeem van automatische kistenregistratie gemeengoed op elk akkerbouwbedrijf met meer dan 30 hectare pootgoed. Dat verwacht bewaarspecialist Arjan van Hassel van Tolsma Bewaartechniek in Emmeloord.

Op de aardappelmanisfestatie Potato Europe in het Belgische Kain noemde hij het Track&Trace-systeem van Tolsma een noodzakelijke stap  om bij opschaling van de teelt overzicht te houden. "Ga je werken met meer mensen en opslaan in verschillende bewaarplaatsen, dan hou je het overzicht niet meer."
Bij Tolsma's kistenregistratie krijgt iedere kist een twee elektronische tags of chips. In diagonaal tegenover elkaar staande hoekstijlen worden chips geplaatst. Een scanner op de heftruck herkent de kist en via een terminal op de heftruck wordt informatie over de inhoud draadloos via wifi in een centrale server opgeslagen.

De kosten van een compleet systeem voor duizend kisten, een heftruck en een bewaarplaats kost €14.000 ofwel €14 per kist. Bij 15.000 kisten, drie trucks en drie cellen, komen de kosten op €2,50 per kist. De tags kosten 70 cent per stuk. Van Hassel verwacht dat spoedig elke nieuwe kist sowieso met tags wordt uitgerust.

Of registreer je om te kunnen reageren.