Akkerbouw

Nieuws

Australië verwacht forse prijsdaling suiker

Canberra – De suikerprijs keldert in het nieuwe seizoen 2015/2016 met 29 procent. Dat komt omdat de wereld de laatste seizoenen een enorme voorraad heeft opgebouwd. Dat voorspelt het Australische overheidsbureau Abares.

Australië is één van de grootste suikerproducenten en exporteurs in de wereld. Abares voorspelt dat de gemiddelde notering van het No 11 suikercontract op de termijnmarkt ICE in New York in het volgende seizoen uitkomt op gemiddeld 10 dollarcent per pound (€194 per ton ruwe suiker). Abares berekent daarbij de gemiddelden van de eerstaflopende termijncontracten. Die 10 dollarcent is 29 procent lager dan de gemiddelde notering van dit seizoen, dat loopt van 1 oktober tot en met 30 september.

Suikerconsumptie neemt toe

De goedkope suiker heeft tot gevolg dat de consumptie toeneemt. Abares verwacht dat het verbruik volgend seizoen 2 procent stijgt. Dan overtreft het verbruik de productie. Maar de wereld produceerde sinds 2009/2010 ieder jaar meer suiker dan het verbruikt. De wereld heeft aan het einde van het seizoen op 30 september 2016 een enorme voorraad opgebouwd van 78 miljoen ton suiker. Het verbruik ligt op 185 miljoen ton. De eindvoorraad dekt 42 procent van het jaarlijkse verbruik. Zo'n grote voorraad duwt de prijs verder naar beneden, stelt Abares.

Wereldproductie 182 miljoen ton

Toch heeft de lage prijs nog nauwelijks effect op de productie. De wereld produceert volgend seizoen 182 miljoen ton suiker. Dat is 0,5 procent minder dan dit seizoen en nog altijd de vierde hoogste productie ooit. Suikerriet is een meerjarig gewas, waardoor de productie langzaam reageert op prijsveranderingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.