Akkerbouw

Nieuws 3287 x bekeken 16 reactieslaatste update:15 sep 2015

NAV boos over Brusselse steun aan veesector

Noordhoek – De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt de Europese steun aan de veehouderijsector absurd. De steun uit Brussel moet ten goede komen aan alle agrarische sectoren.

Bovendien kan het geld beter worden besteed aan structurele oplossingen.

Verbazing

De NAV is erg verbaasd over de €500 miljoen steun die de Europese Commissie de melk- en vleesproducenten heeft aangeboden, zegt voorzitter Teun de Jong. "Als je stenen uit de straat haalt, wordt er blijkbaar naar je geluisterd. Dat is niet onze stijl. De steunmaatregelen voor met name de melkveehouders, zijn absurd. De Europese landbouwraad moet maatregelen nemen die alle agrarische sectoren ten goede komen om hun positie in de markt te verbeteren. De voorgestelde maatregelen getuigen niet van visie en ze bieden geen structurele oplossing."

Ook lage prijzen in akkerbouw

De Jong erkent dat boeren failliet gaan als zij structureel onder de kostprijs moeten produceren. Maar dat vindt hij geen reden om een beperkte groep boeren te steunen. "Akkerbouwers hebben ook te maken met lage prijzen, zoals vorig jaar de dramatisch lage aardappelprijzen. In principe moet een boer een periode met lage prijzen kunnen overbruggen, dat is het ondernemersrisico. Voor een individuele boer is het een logische keus om bij lage prijzen de productie te verhogen in de hoop het inkomen op peil te houden. Maar als iedereen dat gaat doen, is het desastreus voor de hele sector. Als je vindt dat de prijs van je product te laag is, dan is er simpelweg teveel van je product in de markt."

Steun neemt oorzaak niet weg

De financiële steun vanuit de EU om de ergste nood te lenigen, biedt op korte termijn soelaas, zegt De Jong. "Maar de steun doet helemaal niets aan de oorzaak van het probleem. Het aanbod wordt niet afgestemd op de vraag. Het crisisplan van de EMB (European Milk Board) gaat daarentegen uit van een beloning juist voor degenen die minder aanvoeren, om op die manier tot een prijsherstel te komen. Dat werkt veel beter."

Niet vrezen voor mededingswet

De Europese landbouwministers helpen de landbouw wel als er veel meer ruimte komt voor boeren om zich te organiseren, vindt De Jong. "Bijvoorbeeld in producentenorganisaties, waarbij boeren afspraken over productievolume en prijs mogen maken, zonder meteen te hoeven vrezen voor de mededingingswetgeving. Dan krijgen alle boeren een deel van de marge die er in de keten wordt gemaakt. Dat wordt niet bereikt door financiële steun of een minimumprijs, maar door een ander landbouwbeleid."

Akkerbouw gewend aan schommelende prijzen

Voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw constateert dat de melkveehouderij nog niet gewend is aan het vrije marktmechanisme. "De prijsval kwam snel na het afschaffen van de melkquotering. Dat was een hele schok voor de veehouderij. De akkerbouw is beter gewend aan schommelende prijzen. De €500 miljoen aan steun is betaald door de melkveehouders als superheffing. De veehouderij maakt geen aanspraak op geld dat door andere sectoren is opgebracht. LTO houdt dat scherp in de gaten."

Laatste reacties

 • kleine boer

  Volgens mij zijn ze zelf vergeten steun te vragen als dat nodig was en nu roepen dat het voor andere niet nodig is..... Toen het slecht was/is in akkerbouw hebben ze nooit wat gevraagd meen ik en nu een ander het wel vraagt en mis krijgt hard roepen beetje gek toch?

 • tinus888

  teun ook koeien melken

 • pinkeltje

  Heeft de kleuterschool weer een vrije middag?

 • Bussemakers

  Ik ben het helemaal met Teun de Jong eens.

 • ep

  Helemaal eens met Teun!!

 • Koen Franken

  Op deze manier komt de melkveehouderij nooit verlost van imago probleem dat het maar aan het infuus van Brussel blijft liggen .

 • alco1

  Helaas is politiek kantelbaar voor protest. Evenals verantwoordelijke politici voor de bühne gaan praten.
  Het is zoals Jan Marijnissen het eens zei: "Je moet verkondigen wat er bij de stemmers leeft".
  Helaas zal dit soort politiek bedrijven geen enkel toekomst perspectief geven.

 • kleine boer

  Als ik mijn omgeving de toeslagen bekijk krijgen de akkerbouwers veruit de meeste premie neem aan dat ze die elk jaar terug gestort hebben of geweigerd.....

 • Mozes

  Ik heb begrepen dat de steun betaald wordt met superheffingsgeld wat door de melkveehouders zelf bijeen gebracht is. Dus een sigaar uit eigen doos.
  Als de akkerbouwers dezelfde steun willen ontvangen moeten ze ook eerst eenzelfde bedrag bij elkaar brengen.

 • xw

  Teun, je vergeet te zeggen, dat jullie ook nogal wat inkomenssteun krijgen.
  En je kunt ook eens beginnen met slecht renderende gewassen als graan en graszaad er uit te kieperen, want het moet eigenlijk een uitzonderlijk jaar zijn wil dat iets opleveren.
  Je kunt , laten we zeggen, vanaf half november t/m half maart ook nog een baan buitenshuis zoeken, want dan heb je toch niks te doen.
  En, het is hier al gezegd, er is geen melkquotering meer, dus je kunt ook koeien gaan melken. Ik zeg:doen

 • agratax2

  Eindelijk een boer die aangeeft, dat het huidige beleid op de schop moet, als men boeren wil houden op deze wereld. Wil de politiek van de boeren verlost worden en afhankelijk worden van het grootkapitaal, moeten ze eenvoudig de boeren overleveren aan ditzelfde grootkapitaal, werken ze al jaren hard aan. Grootkapitaal dat geen boodschap heeft aan voedselzekerheid en al helemaal niet aan het milieu.

 • info196

  is wel weer duidelijk hoeveel macht de melkveelobby in den haag en brussel heeft: melkveehouders hoeven al geen ruk te doen om de vergroeningspremie te ontvangen (als je maar genoeg gras hebt). Akkerbouwers moeten zich in allerlei bochten wringen om die premie te mogen ontvangen (mengsel van groenbemesters zaaien, akkerranden aanleggen etc). En nu is de melkprijs laag omdat veel koeieboeren denken dat de kostprijs daalt wanneer je meer koeien houdt. En warempel: brussel trekt direct de beurs. ONBEGRIJPELIJK!!

 • tonny60

  De boeren die gisteren in Brussel waren vroegen niet om steun maar om een eerlijke prijs voor hun producten

 • info36

  Tonny60 zegt het helemaal goed. Daar kan de akkerbouw nog wat van leren. De meesten hebben het op dit moment heel moeilijk financieel. Hoge kosten en zowat 0 marge. Dus Teun de Jong je bent een zeer slechte belangenbehartiger.

 • kermit

  @tonny , je bent toch mooi op het verkeerde adres als je in brussel aan de politiek gaat vragen om een eerlijke prijs voor je product !?
  ik ga ook niet in brussel vragen of ze mijn aardappels die voor 3 cent aan patatfabriek geleverd zijn even willen bij betalen omdat ik een eerlijke prijs wil... dit is gewoon marktwerking. wen er maar aan. je kunt ook ff aan een nieuwzeelandse koeboer vragen hoe dat werkt

 • no-profile-image

  @kermit , je hebt overschot van gelijk. Wie betaalt de boer ?De melkfabriek ! Kijk die hun balansen even na dan zul je zien waar hun winst zit . Kom mij niet vertellen dat ze de boer niet beter kunnen betalen. Als ze teveel winst zien aankomen dan doen ze vlug nog wat investeringen die al dan niet nodig zijn en andere boekhoudkundige ingrepen. Dan kunnen ze roepen dat zij geen grote toegevoegde waarde hebben. Maar de melkveehouders gaan ook niet vrijuit in dit verhaal degene die het hardst staat te roepen zal wel degene zijn die het meest wil " groeien " lees de grootste investeringen al dan niet om "de grootste " te willen zijn . Als je grond gaat kopen van meer dan 35000€ en dan nog daar winst op wil maken dan zou ik zeggen sukkelaar koop maar een grotere rekenmachine ! Dit is ook voor de akkerbouwers zo. uiteindelijk krijgen de boeren ook nog veel informatie van zelfverklaarde adviseurs , wel kijk even na wat die mensen zelf al gepresteerd hebben : je zal raar opkijken ! Die zijn wel goed in ereloon nota's maken. En als toemaatje nog die bedenking : in België zijn de meeste politiekers ook nog advocaat , moet ik nog meer uitleg geven ?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.